Един милион ле­ва на година за школата е малък бюджет, ако Левски иска да развива сериозно това перо. И в същото време това са страхотно много па­ри за школа, която не може да произведе един десен бек. А и не само човек на този пост. Живко Миланов май е послед­ният, който като юноша на Левски захапа кокала на един пост и се наложи бързо като безспорен титуляр. Нека не бъдем крайни, но наистина це­лият омагьосан кръг губи смисъл точно в този стил и това темпо на работа.

Темата с юношите в Левс­ки е доста деликатна и това не е от вчера, но в последна­та година не един и два пъти стана ясно, че сините на прак­тика нямат играчи, за които треньорът да се застъпи. Или пък има и друга страна - няма треньор, който да гласува по-голямо доверие на някой от юношите.

Колко мачове още трябва да минат, колко треньори още трябва да се извъртят, колко пъти школата трябва да смени шефа си, за да кажем ясно и на висок глас, че на "Ге­рена" нещата не са както трябва да са. И винаги се сти­га до момента, в който се от­варя дискусия за това как тънкият момент за преминаване от юношеския в мъжкия фут­бол не е настъпил. Оказва се, че юношите на Левски или отиват в първия отбор пре­калено рано, или прекалено късно. В първия вариант спортно-техническото ръко­водство казва, че трябва вни­мателно да се дозират и тренировките с първия отбор и участията в официалните ма­чове, а във втория виждаме как изпуснати юноши правят прилична кариера извън Левски. За тях пък е необходимо да се прецени дали тази прилич­на кариера извън Левски не е таван на възможностите им и "Герена" им е висока летва. Защото сега някои фенове ску­бят коси защо в Монтана иг­раят толкова сини юноши.

Големият въпрос сега обаче е защо Стойчо Стоев не може да бръкне в школата и да си вземе десен бек. Тези милион и повече лева на година трябва да се харчат точно и затова - като си в извънредна ситуа­ция (макар че случаят с Мила­нов да не е такъв, той се вър­на тази есен за малко), да имаш човек, на когото можеш да разчиташ. Или както казва големият Джеки - десни бекове по "Витошка" трябва да ги ринеш с лопати.

Иначе в Левски като стане дума за школата - винаги се правят някакви реконструк­ции, канят се хора от чужбина за методисти, треньорите уж по една програма работят и в крайна сметка винаги идва момент, в който няма готови попълнения. А колко пари са похарчени за селектиране на юноши от страната, за обще­житие, за храна, за екипиров­ка, нови настилки, пособия и т.н.

И понеже Левски не може да си позволи да плаща трансферни суми за нови играчи, камо ли за крайни за­щитници, е добре в такива случаи да има варианти с чужденци, които обаче да не са по-лоши от Дъстли Мулдер. А за самия Живко Мила­нов е добре, че отиде да иг­рае на място, където ще по­лучава по-добри пари, а и ни­вото е по-високо. В първите си мачове за сините тази есен той се открояваше, а после се сля със сивия фон (в последните мачове - с Пирин и Литекс има вина за по един гол във вратата на Йоргачевич). Евентуално оставане до лятото щеше да го при­равни с другите и дори мо­жеше да изгуби мотивация.