Рафаел Надал най-после обяви по-конкретен срок, в който ще отвори врати дълго планираната тенис академия в родния му град Манакор. Проектът ще започне да функционира през лятото на 2016-а и всяка година ще дава шанс на 140 момчета и момичета да "се формират като личности и спортисти".

"Най-важното е да помогнем на децата да се превърнат в пълноценни членове на обществото", заяви Матадора, който днес направи първата копка на "Академия Рафа Надал". Включените в проекта сгради ще се простират на над 24 000 м2 като той ще предлага с 18 корта, училище и общежитие. В рамките на комплекса ще се премести и фондацията на испанеца, която в момента е със седалище в Барселона, както и национален музей на спорта, който ще бъде захранен от дарения на испанските спортни герои.

Надал призна, че в реализацията на проекта, огромна роля ще има чичо му Тони. Първата фаза ще трае 18 месеца, като идеята е през 2016 година да започне да функционира летният тенис камп. Освен кортовете са предвидени 3 басейна, игрище за "футбол-7", лекоатлетическа писта, медицински център и 35 апартамента за спортисти, които ще гостуват за семинари или тренировки в академията.

"Целта ни е да извадим най-доброто от младите в спортен аспект - коментира Рафа. - Искаме да ги подготвим за бъдещето и на академично ниво, защото да стигнеш върховете на ранглистата при мъжете и жените е цел, която малко успяват да постигнат. Освен това се надяваме в академията да се събират всички жители на Майорка, които желаят да играят тенис и да водят здравословен начин на живот. Искам да върна на родния ми град поне малко от това, което той ми е дал".

Надал обеща да се посвети сериозно на работата в академията, след като се откаже от тениса. "Спортът е голямата ми страст - увери Матадора. - Като професионалист и като запалянко ми е донесъл много радости. Искам да благодаря на всички, които вече помогнаха и продължават да помагат за развитието на този проект, чрез който ще се опитаме да дадем шанс на младите таланти".