Монтана е осигурен финансово за новото първенство на „Б" група. Общинският съвет отпуска годишно 180 000 лева за целия футболен клуб. Те обаче са крайно недостатъчни за издръжката на мъжкия тим и детско-юношеската школа. Над 200 деца се готвят в Академия Монтана, предаде "Конкурент".

Най-голяма част от средствата гълта представителният отбор. С осигуряването на бюджета на ФК Монтана се е заел кметът Златко Живков. Градоначалникът е в основата на финансирането и на всички спортни клубове. Средствата за футбола са от реализирането на рекламни договори.

„Ние не зависим от мутри и държавата. В Монтана не се съобразяваме с капризите на едни или други хора а сами си осигуряваме средствата", заяви Живков. Клубът направи голяма крачка това лято. Тя е свързана с една единствена цел - завръщане в „А" група. Това можеше да стане и тази пролет, но 2 т. оставиха монтанци извън първите два тима в класирането. С привличането на Ферарио Спасов за старши треньор и на доцент Михаил Мадански за спортен директор, се показа на футболната общественост ясната цел. Ръководството, в лицето на президента инж. Замфир Замфиров и изпълнителния директор Румен Панайотов, работи само в тази насока. Монтана направи два подготвителни лагера в Тетевен, като бяха изиграни 8 контроли. В отбора бяха привлечени доста играчи - млади и опитни. Гръбнакът от пролетта бе запазен.

Христо Иванов, Йордан Тодоров-Паро, Владимир Мичев, Здравко Лазаров-Електричката, Валери Георгиев, Мирослав Антонов и Асен Георгиев са все футболисти с богат опит в елита. Формацията е отлично балансирана във всички постове. Правилото да се започва с четирима играчи до 23 г. /досега бе до 21 г. - б.р./ предоставя възможност за млади и перспективни състезатели, които имат шанс да играят редом с опитни майстори.  Повечето от младоците са преминали през различни национални гарнитури.