За Фабио Канаваро 2006 г. бе невероятна. Капитанът на скуадра адзура в Берлин вдигна световната титла, след това получи „Златната топка", а ФИФА го определи за №1 в анкетата си. Защитникът стана шампион и с Ювентус, но впоследствие скудетото бе отнето заради скандала Калчополи, тимът пратен в Серия Б, а Фабио отиде в Реал М. Роденият в Неапол Канаваро започна кариерата си в местния тим (1992-95), като дебютът му в Серия А бе срещу Ювентус (3:4) на 07.03.1993 г. в Торино. За Наполи бившият бранител има 68 мача в елита, докато с бианконерите - 128. Преди съботния (б.р. - утре) ключов за титлата сблъсък на „Ювентус Арена" между първия и втория във временното класиране разговаряме с 42-годишния Фабио, който в момента е начело на саудитския Ал Насър.

Канаваро, може ли предварително да започнем Ювентус - Наполи - схемата на Сари е ясна (4-3-3), как домакините ще компенсират отсъствието на контузените Киелини и Кедира?
- Предполагам, че Алегри ще се върне на варианта с четирима защитници, защото с обичайното 3-5-2 рискува да има твърде много играчи извън обичайните си роли. При трима Бардзали трябва да е отляво, а там не се чувства добре. Лихтщайнер пък изобщо е участвал в такава схема. А в същото време Наполи играе с трима чисти нападатели.

Съперниците изглеждат напълно равностойни.
- Защитите са качествени и добре организирани, да не говоря за класните вратари. За Буфон мога да напиша книга! Рейна не само е добър с краката, но и усеща, кога да даде началото на контраатака. Затова ще съм доволен, ако мачът завърши наравно.

Какво може да наклони везните?
- Статичните положения. Фауловете, които изпълняват Дибала и Инсинье са смъртоносни. Погба също е добър. Със сигурност Алегри и Сари ще подготвят някои


изненади при статичните положения


Наполи е опасен и при тъчовете, а с отсъствието на Киелини Юве губи сантиметри и физика.

Наполи е много силен по лявия фланг.
- Хамшик се включва отлично, Гулам дава дълбочина и центрира точно, а там е и Инсинье. Лоренцо е голямата изненада - през този сезон изригна и прави разликата. Качествата на Игуаин са известни. Ако Пипита сега вкарва много голове, то причината е, че Инсинье е непредвидим, труден за опазване и отваря пространства, от които се възползва арженитинецът.

Ако все пак Юве заложи на трио отзад, то Куадрадо ще бъде натоварен с доста защитни функции.
- Но колумбиецът само за миг може да преобърне всичко. Той е най-бързият от двата отбора и се намира в силна форма. Може да се окаже решаващ при контраатаките.

Кои са другите оръжия на Наполи?
- Вклиняванията зад защитата на Кайехон. Неаполитанският тризъбец функционира перфектно - на единия фланг е дребният Индсинье, а на другия по-високият Кайехон. Когато единият е по-назад, другият дръпва напред или обратното. Така вкараха гол на Лацио, докато другият срещу Карпи бе отменен. Кайехон е еднакво добър да дава дълбочина и да защитава като бек.

Дибала ли е този, който прави разликата в Ювентус?
- Пауло може да


танцува между линиите


като малцина. И знае, как да те накаже. Срещу него добре би се справил Жоржиньо, който да го бие за втора топка.

От кого другиго може да дойде опасността?
- От Погба. В център-ляво, особено когато е подкрепен от бека включванията му към вратата и ударите са много опасни. При това го прави със завидна скорост и точност.

Кои ще са най-вълнуващите персонални двубои?
- На първо място Игуаин - Бардзали. Според мен те са най-добрите на постовете си сега в Серия А. Любопитно ми е как съотборниците им ще им помагат, за да надделее едиинят в сблъсъка. Вълнуващ ще е и испанският дуел Мората - Албиол. Двамата са много технични и отлично се позвават от Реал, особено покрай традиционните двустранни мачлета в средата на седмицата. Щеще да е любопитно и надиграванете между Кедира и Хамшик, но германецът едва ли ще се възстанови. Това безспорно е предимство за Наполи.

Стигаме до режисурата.
- Любопитен съм кой и с кого ще пресира играча с топката. Ако Игуаин атакува Маркизио, то Бонучи ще е по-свободен. А липсата на Кедира дава повече възможности за Жоржиньо.

Като треньор кой ви е по-близък - Сари или Алегри?
- И двамата за чудесни, особено в контрола върху играчите и респектът, който те имат от тях. Правят

интелигентни промени

когато се налага. Сари се отказа от плеймейкъра, а Алегри - от 4-3-3. Треньорът на Наполи въведе някои новости, харесва ми високата преса и сремежът да си върнат веднага топката, когато я загубят. Наполи играе най-зрелищно в елита.

Какво точно ви харесва в играта на кампанците?
- Отборът винаги е стегнат. Всеки знае какво да прави. Организацията в защита е забележителна и тимът трудно може да бъде изненадан. Гледайки движенията в центъра на отбраната и по фланговете става ясно, че през седмицата сериозно се е работило.

Изненада ли ви Буфон, който каза, че няма да е разочарован от равенство или това издава несигурност?
- Джиджи не говори празни приказки. От Юве уважават Наполи, но са изненадани, как при Бенитес със същия потенциал отборът се представаше различно. Буфон е наясно, че не е толковаа лошо разликата от 2 т. с лидера да се запази предвид престоящите 3 натоварени месеца. Юве се чувства по-силен психически, за да издържи продължителния стрес.

Трудно ли се играе в дома на Юве?
- Не толкова на самия терен, колкото преди да излезеш на него. На новия стадион не съм играл, но обстановката ми е позната. Съперникът върви по дълъг коридор и отвсякъде вижда безброй фотоси с триумфи на бианконерите. И неизбежната мисъл е - „Те винаги печелят". Тази обстановка влияе на психиката. Наполи ще направи качествен скок, ако се абстрахира и игра като равен с равен. В отбора са наясно, че ако искат да станат шампиони трябва да постигнат резултат в Торино.

Ако вашето желание за равенстно се сбъдне, кой ще финишира първи накрая?
- Все още има много срещи и фактори. Мачовете в Европа отнемат физическа и психическа енергия. Това повече се отнася за Лига Европа, където срещите са в четвъртък и има по-малко време до двубоите в неделя за първенство. От значение е и кой ще играе по-рано - Наполи има предимство в това отношение, тъй като в повечето срещи ще знае резултатите на Юве.

Тифозите могат ли да се превърнат в решаващ фактор?
- Тези в Торино са свикнали с победите. В Неапол са уникални


да заразят с ентусиазъм


играчите. Мисля, че Иуаин и компания се възползват от тази емоция без да губят концентрацията си. Това е много важно, за да извървиш докрай пътя.

Нямате проблем с миналото си в бяло-черно, но сте за Наполи...
- Това е моят град и там е сърцето ми. Чакам с нетърпение мача, защото всеки детайл от него е важен за мен от професионална точка. Ще го гледам у дома в Рияд заедно с моя щаб, в който почти всички са неаполитаници и е ясно за кого ще са.

Кога ще ви видим начело на италиански отбор?
- Не зависи само от мен. Приех предложението от Ал Насър и заради моя щаб, за да трупаме опит и израстваме. Не исках да стоя без работа. Футболът в Азия бележи бум, вижте какво става в Китай.

След Евро 2016 Конте вероятно ще напусне, привлича ли ви селекционерския пост?
- Ще бъде лицемер, ако кажа, че Италия не ме вълнува. За мен това е върхът в професията. Не знам, какво ще реши Конте, знам какво аз ще продължа да правя - ще налагам идеите си на терена, трупайки опит в срещите си с другите колеги. Концентриран съм изцяло към Ал Насър, скоро ще започнем участието си в азиатската Шампионска лига и трябва да вдигна класата на отбора. До май ще съм в Саудитска Арабия, след това ще видя какви възможности ще се появят.