Пламен Николов е легендарен бивш защитник на Левски и националния отбор. За "сините" има 296 мача и 6 гола в "А" група. Капитан е на тима в емблематичния мач между "Левски" и ЦСКА през 1985 г., прекратен заради масов бой. След мелето двата отбора са разформировани, а трансферът на Николов в португалския Порто пропада. Защитникът става Футболист №1 на България за 1984 г.
Николов е президент на родния си клуб Спартак (Плевен), когато в школата на тима пристига Ивайло Чочев. Халфът, който сега прави фурор по италианските терени, започва с футбола именно в Плевен.

- Г-н Николов, вярвахте ли, че Ивайло Чочев ще пробие в италианския футбол?
- Знаех, че където и да отиде, ще се наложи. Още от малък той беше трудолюбиво момче с характер. Все още не е сигурно, че ще стане голяма звезда, но бъдещето е пред него и аз смятам, че ще успее. Тепърва започва в големия футбол и безспорно има нужните качества.
- Вие бяхте президент на "Спартак" (Пл), когато той идва в клуба. Помните ли го?
- Разбира се. Беше в нашата школа, след това отиде в "Чавдар" (Етрополе). Блестеше още като малък. Вървеше едро момче. Дори в 2-3 мача го взехме при мъжете и записа участие. Още тогава му възлагаха голямо бъдеще.
- Получихте ли нещо от трансфера му в Етрополе? Навремето Бербатов отиде от "Пирин" в ЦСКА за няколко чифта гуменки.
- Не. Нямаше трансферна сума, "Спартак" не взе нищо. Онзи отбор дори вече не съществува. Сегашният е новосъздаден и няма нищо общо с истинския "Спартак". Тогава разговаряхме с Емил Димитров за преминаването на Чочев. Не съжалявам, че момчето отиде там, защото в Етрополе е създадена супер организация. Димитров хвърли много средства, направи силна школа, има добри условия. А освен това "Чавдар" разчиташе много на Чочев.
- Баща му е бивш играч на Спартак, играли ли сте заедно?
- Много добре се познаваме с баща му Людмил, но не сме играли в един тим. Аз вече не съм бил в Плевен, когато той е ритал за отбора.
- Има ли място Ивайло Чочев в титулярния състав на националния отбор?
- Разбира се. Надявам се вече да започнат да го пускат по-редовно. Трябва да се дава път на такива млади момчета. Така или иначе няма да се класираме на европейското, сега е моментът тези таланти да са вътре в състава и да се обиграва нов отбор.
- Грешка ли беше, че селекционерът Ивайло Петев не пусна Чочев в мача срещу Италия?
- Петев си преценява тези неща. Моето лично мнение е, че Чочев трябваше да играе. Но нека не навлизаме в тази тема.

- Не сте оптимист за класиране?
- Няма какво да се лъжем, доста ще бъде трудно да стигнем до бараж. Прекалено много точки загубихме вече, които тепърва ще ни тежат. Но във футбола всичко се случва.
- Вие като бивш Футболист №1 на България давали ли сте лични съвети на Чочев?
- Да, много пъти сме говорили. Ще ви разкрия, че Чочев имаше огромно желание да заиграе в "Левски". Отиде на "Герена", но Илиан Илиев не се впечатли особено. Не му обърна никакво внимание и не се разбраха. Може и да е било за добре. След това Ивайло пристигна в ЦСКА, откъдето си бяха тръгнали доста играчи, и той заигра веднага като титуляр. Извади голям късмет и това беше хубаво за него.
- Защо Плевен от години няма силен отбор за "А" група?
- Защото общината не помага с нищо. Без местната власт не може нищо да стане. В Плевен всеки чака да дойде някой с пари. И като свърши парите, го оплюват и чакат следващия. А градът има силна и доказана школа. Типично футболни градове като Плевен, Враца, Русе, Велико Търново ги заличиха.
- Виждате ли изход от кризата в любимия ви "Левски"?
- Няма левскар, който да не го боли за това, което представлява отборът в момента, и класирането, което заема. Аз обаче съм оптимист, че нещата ще се оправят. Дори смятам, че "Левски" ще вземе Купата на България тази година. "Лудогорец" играе много по-трудно със "сините", отколкото с всеки друг отбор. Отборът на Стойчо Стоев има много голям шанс, публиката ще бъде на "Герена" и със сигурност ще помогне.
- Защо така закъсаха с парите и "Левски", и ЦСКА?
- Постоянно се трупат дългове, защото такава е обстановката в страната. Много е тежко финансовото положение за спорта ни като цяло. Отбори като "Левски" и ЦСКА, които имат нужда от големи бюджети, просто не могат да издържат. Решението е да помага държавата или богати хора. За мен обаче най-важното нещо е школите да функционират правилно. Българският футбол загуби страшно много от чужденците, които идват в последните години на килограм. У нас има достатъчно таланти, създават се вече и условия с терени, нека да им се дава възможност. Много деца съсипахме за сметка на недоказани чужденци.
- Гонзо и Стойчо Стоев добър екип ли са за "Левски?
- Факт е, че при финансова криза няма как да не пада нивото на отбора. Гонзо е честно момче, което иска да помага на отбора и прави всичко възможно. Но мина това време, сега без пари не може да се работи. Разбира се, трябва да се даде възможност на треньора Стойчо Стоев да работи. Не може да се сменят треньори през 3-4 месеца.
- Да ви върна в 1985 година. Вярно ли е, че заради масовия бой между ЦСКА и "Левски" спират трансфера ви в "Порто"?
- Абсолютно. Бяхме вече подготвени с Емил Спасов да пътуваме за Порто. Всичко беше готово. Но след онзи скандален мач ни забраниха отвсякъде дори да тренираме. "Левски" имаше уникален отбор благодарение на собствени юноши като Боби, Наско, Гибона, Кокала. 80-те години бихме ЦСКА 7 пъти подред. В близките години нямаше да хванат ръка, ако не ни бяха разформировали.
- Съжалявате ли, че година по-късно можеше да вдигнете КЕШ с "Порто"?
- На който каквото му е писано в този живот. Много години минаха вече и колкото и да съжалявам, това няма да компенсира нищо. Аз съм доволен от това как се разви кариерата ми.
- Вие участвахте ли в мелето с играчите на ЦСКА?
- Имаше такава случка. Аз бях капитан на отбора на "Левски". Включих се да разтървавам съотборниците си и усетих, че някой ме блъсна отзад. Тогава пред мен се изпречи една червена фланелка, аз вдигнах ръката и ударих един тупаник. Оказа се, че го е отнесъл Ради Здравков.
- Бяхте ли скаран със Стоичков и останалите побойници?
- Не. В отлични отношения съм бил с всички. Със Стоичков и Джевизов работихме в Етрополе без проблеми. С Ради Здравков сме приятели. С Джони Велинов като излизахме на терена, го бъзиках, че пак е пребледнял, като види препълнените трибуни със "сини" фенове. Сега картинката е друга.
- Когато облякохте екипа на белгийския "Антверпен", майтапеха ли ви за онзи прословут обрат над "Левски" от 1:3 до 4:3?
- В отбора много добре помнеха този исторически за тях мач. Но не са ме бъзикали. Добре, че по онова време не е имало черно тото, иначе веднага щеше да излезе, че е нагласено. Аз първо отидох да играя в Швеция, но там през зимата няма мачове и затова ме преотстъпиха за 4-5 месеца в "Антверпен".
- В момента с какво се занимавате?
- От една година работя като селекционер в школата на "Левски". Има много млади таланти на "Герена". Добре вървят нещата, ако продължава така, ще има кадри и за първия отбор.
- Защо малко юноши получават шанс за изява при мъжете въпреки провала в шампионата?
- Гонзо и треньорът си решават. И аз съм на мнение, че трябва да се дава повече шанс за юношите до края на този сезон.