Едва пет години след създаването си, никому неизвестният доскоро отбор на София 2010 ще има сблъсък с елита на футболната класа на България. „Гражданите", които наричат себе си така по подобие на Манчестър Сити, излизат тази вечер от 18:30 часа срещу ЦСКА на стадион „Българска армия" в областния полуфинал за Купата на България. Мачът ще се предава пряко по „Диема спорт 2", а младите футболисти на треньора Бисер Хаздай са амбицирани да покажат най-доброто от себе си.

В клуба вече се питат каква ли ще бъде премията, която ексцентричният спонсор на София 2010 Желязко Кочарков ще обещае, в случай че „гражданите" хвърлят бомбата и елиминират ЦСКА.

Именно бизнесменът Кочарков осигурява важна част от парите, с които София 2010 играе като новак този сезон в елитната аматьорска „В" група. Богаташът оперира на едро в строителния сектор, но иначе ходи облечен съвсем неглиже, направо окъсан. Например на баража за влизане в трета дивизия срещу Чико (село Бяга) милионерът се появи с плетени шофьорски обувки от два и петдесет. На всичкото отгоре петите им бяха отрязани с ножица, за да бъдат пригодени за чехли!

„Сигурно не иска да се знае, че е богат", коментираха тогава на стадиона. Въпреки неособено угледния си външен вид, Желязко Кочарков се ползва с голямо уважение като меценат във футбола. „Той е от онези бизнесмени, които не търсят кяр от парите, дадени за спорта. Прави го за добро и от кеф", разказват в софийските футболни среди.

Първоначално Кочарков е помагал на юношите в Костинброд, след това във футболния клуб Елит, а от миналия сезон инвестира в София 2010. Отборът му не го подведе - първо спечели градския бараж срещу Сокол (кв. Бенковски) и свирепата агитка от Биримирци, след това отстъпи на Чико, но накрая всичко завърши с хепиенд срещу ФК Кюстендил и влизане в югозападната „В" група.

Всъщност София 2010 е създаден едва преди пет години от треньора по футбол Васил Петров. Идеята е в него да тренират малчуганите от „Младост 4". Шепа смели деца пристигат на първата тренировка, но с времето клубът се развива и днес си има представителен отбор в югозападната „В" група, където играе и ЦСКА.

В дебюта си „гражданите" имаха нещастието да паднат с 1:2 от Велбъжд на игрището в „Царско село", а мачът изобилстваше с доста селски прояви и пет червени картона. Доста по силно обаче отборът тръгна в турнира за Купата на България. Смелчаците на треньора Бисер Хаздай победиха Кремиковци с 4:1 на стадиона в Ботунец и така стигнаха до мача с ЦСКА и невиждания шанс да ги дават директно по телевизията.

„Гражданите" са амбицирани за победа срещу ЦСКА и поради факта, че повечето от играчите на Хаздай доскоро са играли в юношеските тимове на Левски. Звездата на София 2010 е нападателят Валентин Добревски, син на бившия нападател на Ботев (Пд) Гено Добревски. В предишния мач с Кремиковци младежът е вкарал цели два гола за победата, а довечера Хаздай отново ще разчита на точния му мерник.