Испанският ас Рафаел Надал се справи със съпротивата на своя сънародник Николас Алмагро, надделявайки с 6:3, 6:1, в двубой от програмата на турнира в Барселона.

Така Рафа продължи завръщането си в мъжкия тенис с на клея в Каталуния. Матадора показа, че е запазил прекрасната форма от Мастърса в Монте Карло и пред погледа на баща си Себастиан взе испанското дерби с Алмагро.

Именно в Барселона през миналия сезон Алмагро грабна единствената си победа в 13 мача с Надал. През 2015-а Рафа си върна с категорично в Маями.

Алмагро доминираше на сервис в началните минути, но същевременно даваше изключително лесни точки в геймовете на Надал и така балансът в резултата оставаше непоклатим. При 3-3 Рафа стигна до равенство от 40-15 за съперника му, а след ретур на линията и форхенд в мрежата на световния №123, първият брейкпойнт в мача стана факт. Матадора обаче изигра твърде предпазливо следващата точка и бекхендите му ставаха все по-плитки и по-плитки, докато най-после Алмагро събра смелост да влезе в корта и да завърши точката.

Още една грешка осигури нов брейкпойнт на Надал и този път Краля на клея подпечата пробива с недостижим форхенд пасинт шот, който реално беше и най-хубавият му удар в мача до този момент. Рафа играеше толкова изнесен зад основната линия, че понякога ТВ камерите едва успяваха да уловят част от тялото му, но това не попречи на Матадора да си осигури още 4 точки за пробив и при последната от тях да приключи сета с 6-3 след двойна грешка на Алмагро.

След 19 непредизвикани грешки в първия сет, бившият член на Топ 10 откри втората част с 0-40 на сервиса на Рафа и аут от форхенд на Матадора материализира пробива. Рафа обаче не позволи откъсване и узакони превъзходството си в мача с моментален рибрейк, след което отново спечели подаването на сънародника си и поведе с 4-1.

Надал обаче не спря дотук и още в следващия гейм за пореден път притисна Алмагро, който предаде гейма си с нова поредица от грешки. А при 5-1 дойде ред на най-оспорвания гейм от началото на мача, в който Рафа отрази цели седем брейкбола и пропиля четири мачпойнта преди да реализира петата си възможност и да подпечата мястото си на осминафиналите, където очаква победителя от мача между Андрей Рубльов и поставения под №13 Фабио Фонини.