България остана само с теоретични шансове да се клаксира на финалите на Световната лига в Белград в края на юли. Нашите допуснаха втора загуба от Япония, този път в Токио с 2:3 (-24, 13, 21, -23, -13). Така тимът ни вече е с пет поражения и дори при четири победи във Варна в домакинските си срещи ще бъде трудно да се пребори за първото място в потока.

Добрата новина от двубоя в Токио освен спечелената все пак една точка е играта на разпределителят Георги Братоев. Племейкърък показа, че не случайно е бил избран за №1 на този пост у нас през последния сезон. Той се появи на полето в края на първия гейм на мястото на неубедителния капитан Андрей Жеков. Жоро раздвижи сериозно атаката, но контузиите на и на двамата диагонали го оставиха с един вариант по-малко. Владимир Николов четвърти ден е с болки в коляното, разтежение тормози и Цветан Соколов.

Заради здравословните им проблеми те бяха непрекъснато заменяни от Силвано Пранди и не дотам ефективни, което улесни максимално защитата на домакините.

Пореден добър мач записаха Мартин Пенев и Светозар Иванов. Първият, въпреки убедителните си изяви във вчерашния двубой изненадващо остана на резервната скамейка в началото. Още в средата на първия гейм обаче Мартин зае своето място на полето. Той се отчете с осем точки - седем от атака и една от блокада.

Светозар Иванов отново бе в основата на половината блокади на отбора ни. Както и в първия двубой нашите завършиха мача със 17 точки на този елемент, пет от които бяха на сметката на Зарко. Желаният в Италия състезател добави в актива си и десет точки от атака, с което събра общо 15 точки.

Повече от центъра записа само Матей Казийски. Той завърши с 18 точки - 16 от атака, една от блокада и една от сервис.

Японците за пореден път демонстрираха страхотна игра в защита. Те спасиха куп атаки на съперника си, направиха по-малко грешки - 26 срещу 30 за България, хванаха и цели 14 пъти българските нападатели на блокада. Най-резултатен за тима бе резервата Ю Кошикава със 17 точки.

Следващата седмица нашите са домакин на Куба. Двубоите са в събота и неделя във Варна.