Симона Халеп стартира с победа участието си в тазгодишния "Ролан Гарос". Румънката вече е във втори кръг след 7:5, 6:4 над Евгения Родина. Рускинята така и не можа да намери стабилността в играта си и именно този фактор подпечата билета за следващия рунд на финалистката от 2014-а след 75 минути на корта.

Ужасна серия от четири пропуска от бекхенд на Родина подариха на Халеп пробив за 2-1. Световната №3 допусна две двойни грешки, но успя да се пребори за затвърждаване. Нататък форхендът на румънката заработи и с три уинъра тя стигна до нов пробив и преднина от 4-1. Няколко минути по-късно обаче, същият удар предаде румънката, защото 3 непредизвикани грешки означаваха рибрейк и надежда за съперничката ѝ.

Последваха няколко по-тихи гейма а при 5-4 Халеп трябваше да сервира за сета, но вместо да изиграе няколко уверени точки, тя откри с двойна грешка, а при 15-40 необяснимо изкара бекхенда си в аут. В следващия гейм Родина отново се саботира сама с две грешки от бекхенд за 30-30, след което заби волето си в мрежата и за капак допусна двойна грешка. Така Халеп отново се озова с пробив преднина при 6-5 и този път скоростно затвори сет с четири поредни точки.

Халеп сервираше много стабилно във втората част и имаше шанс при 2-2, само че непредизвикана грешка от форхенд маркира първия пропуснат брейкпойнт в мача. Световната №3 продължи да натиска и с два впечатляващи уинъра стигна до 30-40 и още една непредизвикана грешка на Родина от бекхенд направи резултата 4-2 за финалистката от 2014-а.

Румънката сякаш реши, че мачът вече е приключил и това ѝ костваше рибрейк, но Халеп бързо реагира с нов пробив на нула за 5-3. Световната №3 се потруди и в следващия си сервис гейм и при 40-30 заби първия си ас в последната точка на двубоя.