Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата.. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1976/77 година.

 

1977  година: ЛИВЪРПУЛ (АНГЛИЯ) - БОРУСИЯ (МЬОНХЕНГЛАДБАХ, ГЕРМАНИЯ) 3:1

Футболна Европа се „освобождава" от 3-годишното робство на холандския колос Аякс и веднага попада в такова на германския Байерн (Мюнхен). Баварците са на трона за същия период. За да дойде сезон 1976/77 година, когато КЕШ заема гордо място в музея на Ливърпул. И започва 6-годишно английско робство. От 1977-а до 1982-а година най-ценният трофей във футбола на клубно ниво неминуемо отива в отбор от Англия. След два поредни триумфа на Ливърпул, толкова пъти купата вдига Нотингам. Отново „мърсисайдци" са над всички през 1981-а година, за да дойде ред и на Астън Вила да покори Европа. Но да се върнем на сезон 1976/77 година...

ПЪРВИ КРЪГ - ЦСКА МЪЧИ ФИНАЛИСТА ЗА КЕШ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН - СЕНТ ЕТИЕН

За пореден път българският първенец ЦСКА (София) няма никакъв късмет при жребия за първия кръг. Този път той събира „червените" с шампиона на Франция и финалист за КЕШ през миналия сезон - Сент Етиен. „Армейците" обаче не се дават без бой на силния съперник.

15 септември 1976-а година

ЦСКА - СЕНТ ЕТИЕН 0:0

За пореден път трибуните на националния ни стадион „Васил Левски" са препълнени до краен предел за мач на ЦСКА в Европа. Съдията Дьорфлингер от Швейцария извежда двата отбора под аплодисментите и възгласите „ЦСКА, ЦСКА!" на 60 000 зрители.

ЦСКА е в състав: Й. Филипов, Б. Средков, Анг. Рангелов, Ц. Василев, Б. Колев, К. Станков, Цв. Йончев, М. Горанов, Сп. Джевизов, Г. Денев и Д. Димитров

Натискът на „армейците" е силен, но безрезултатен. Кулминацията в този двубой идва в 77-ата минута. Тогава Спас Джевизов засича центриране на пет метра от празната врата, самият той влиза в мрежата, но... топката прелита над гредата. Срещата завършва без попадение и всичко ще се решава във Франция.

29 септември 1976-а година

СЕНТ ЕТИЕН - ЦСКА 1:0

40 000 души посрещат Сент Етиен и ЦСКА на стадион „Жофроа Гишар". Из целия град са разлепени афиши с надпис „Напред, зелени!". Медиите предупреждават българите, че за тях във вечерта на 29 септември домът на Сент Етиен ще се казва „Кръг на ада".

Мачът започва равностойно, няма превес на един от двата отбора. След първите 20 минути феновете на Сент Етиен вече започват да се обзалагат, че гол няма да падне и ще има продължения. За наше нещастие, те не познават...

В 31-ата минута бразилецът Пиаца е най-съобразителен при разбъркване в наказателното поле на Филипов. Той праща топката в мрежата на ЦСКА. Огромна въздишка на облекчение минава през трибуните като „мексиканска вълна".

Шансът на ЦСКА идва в две последователни минути - 75-а и 76-а. Георги Денев и Димитров обаче пропускат отлични възможности за гол. Така българският шампион отпада още в първия кръг и без отбелязано попадение, но достойно, затруднил до крайна степен Сент Етиен, който само няколко месеца по-рано надиграва Байерн (Мюнхен) на финала, но губи нещастно с 0:1.

1/8-ФИНАЛИ: БЕЛГИЙСКИ ШОК ЗА РЕАЛ (МАДРИД), ГЕРМАНЦИТЕ НАПРЕД В ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ

Хегемонът в първите издания на турнира Реал (Мадрид) отпада рано-рано от надпреварата. Испанците са шокирани от белгийския Брюж. След 0:0 в Мадрид, „синьо-черните" удрят „белия балет" с 2 безответни гола. Ле Февре е точен в 18-ата минута, а автогол на Рубинян в 45-ата слага крой на спора.

Германия отново е с три отбора за КЕШ, защото Байерн (Мюнхен) е настоящ носител на трофея. Другите два са Динамо (Дрезден) и Борусия (Мьонхенгладбах). Всички те намират място на 1/4-финалите. Байерн размазва Баник от Чехословакия с общ резултат от двата мача 6:2. Унгарският Ференцварош бие Динамо с 1:0 у дома, но след това е пометен с 0:4 в Източна Германия. Успех с 2:1 на Борусия в Торино срещу едноименния тим праща немците в следващия кръг.

Френският Сент Етиен повтаря срещу ПСВ (Айндховен) двата си мача срещу ЦСКА - 0:0 в Холандия и 1:0 у дома. Интересното е, че дори голмайсторът е същият - Пиаца. Но този път бразилецът не е точен в 31-ата минута, а в... 61-ата.

Бъдещият носител на КЕШ Ливърпул има задачата да отстрани турския Трабзонспор. Англичаните губят гостуването си с 0:1 след гол на Уста от дузпа. Класическа победа с 3:0 на Острова им дава правото да играят на 1/4-финалите. Стив Хейгуей, Дейвид Джонсън и Кевин Кийгън бележат попаденията за „червените" от „Анфийлд".

В останалите 1/8-финали Цюрих отстранява финландския ТПС, а Динамо (Киев) се справя без никакви проблеми с гръцкия ПАОК.

1/4-ФИНАЛИ: КРАЛЯТ НА ЕВРОПА БАЙЕРН СВАЛЯ КОРОНАТА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ В РАМКИТЕ НА САМО 6 МИНУТИ

Странно или не, на 1/4-финалите отпада спечелилият КЕШ в последните три години Байерн (Мюнхен). Още по-неприятно за немците е, че те са свалени от европейския футболен трон в Съветския съюз. Байерн се изправя срещу Динамо (Киев) и го побеждава у дома с 1:0. В реванша динамовци изиграват перфектен двубой. Атаките им обаче са безплодни. За да дойдат последните 10 минути на мача, които съсипват Байерн. В 83-ата Буряк открива резултата от дузпа. И докато всички очакват продължения, само 2 минути преди края на редовното време Динамо нанася втория си удар - гол на Петро Слободян и край на ерата „Байерн" в турнира за КЕШ, завладяла Стария континент от 1974-а година насам.

Другите германски отбори Динамо и Борусия също виждат много зор в този етап от турнира. Тимът от Дрезден отпада от Цюрих с по-малко отбелязани голове на чужд терен. Този от Мюнхенгладбах прави 2:2 с Брюж у дома. Борусия лъже белгийците като гост с 1:0, а безценният гол вкарва защитникът Вилфрид Ханес 6-минути преди края на двубоя. И се превръща в единствен от германските отбори, който намира място сред най-добрите 4 за КЕШ.

Към нов финал се е запътил Сент Етиен. Французите продължават по график - отново бият с 1:0 на своя стадион (този път Ливърпул), както вече са направили срещу ЦСКА и ПСВ. Този път обаче не се повтаря сценарият при гостуванията. Англичаните са неудържими на терена, а стартът е повече от добър - 1:0 с попадение на Кевин Кийгън още във 2-ата минута. Гостите изравняват в 50-ата, а само 9 минути по-късно Рей Кенеди отново дава преднина на Ливърпул. Трети гол за „мърсисайдци" в края на срещата подпечатва победата и мястото на „червените" в предпоследната фаза на турнира.

1/2-ФИНАЛИ: ЛИВЪРПУЛ ГРОМИ ШВЕЙЦАРЦИ, БОРУСИЯ МЪСТИ ЗА БАЙЕРН

Швейцарският Цюрих прави впечатляващ рейд в турнира, но силите на отбора стигат до полуфиналите. Жребият отрежда срещу тях да се изправи бъдещият носител на Купата - Ливърпул.

Англичаните са във вихъра си и помитат Цюрих с 3:1 още като гости. Риси дава преднина на домакините с гол от дузпа в 6-ата минута, но само 8 по-късно Фил Нийл изравнява. Стив Хейгуей е точен в 48-ата за пълния обрат на Ливърпул, а крайното 3:1 за „мърсисайдци" оформя отново Нийл от бялата точка.

Ливърпул потвърждава, че е далеч по-добрият тим от Цюрих на реванша, като този път победата е класическа - 3:0. Точни са Джими Кейс на два пъти и Кевин Кийгън.

Борусия (Мьонхенгладбах) отмъщава на Динамо (Киев), който е отстранил сънародниците им от Байерн (Мюнхен). След загуба с 0:1 в Съветския съюз, немците стигат до нужното им 2:0 на свой терен и сбъдват мечтата си - директен мач за най-скъпия трофей.

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ: ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ, ЛИВЪРПУЛ Е НА ТРОНА СЛЕД ПОБЕДА 3:1

Представители на Испания, Италия, Германия, Холандия и Португалия доминираха в турнира за Купата на Европейските Шампиони до 1977-а година. Дойде ред и на английския футбол.

Финалът Ливърпул - Борусия (Мьонхенгладбах) е повторение на този за Купата на УЕФА от 1973-а година. Мачът между двата отбора за КЕШ е един от най-красивите, изиграни в историята на този величествен турнир. Битката е във Вечния град, като заради този факт агитката на Ливърпул и до ден днешен пее песен, озаглавена "На път за Рим".



Срещата на „Олимпико" започва равностойно, като първи поводи за радост имат англичаните. В 28-ата минута страхотна атака е завършена по чудесен начин от Тери Макдермът - 1:0. Първото полувреме приключва с тази крехка преднина за Ливърпул, но след почивката публиката вижда още три гола.

В 51-ата минута Симонсен се възполва от грешка в "червената" защита и с фантастичен шут праща топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата - 1:1.

В 65-ата минута Томи Смит с глава дава отново аванс за Ливърпул. Седем минути преди последния съдийски сигнал Фил Нийл от дузпа оформя крайното 3:1 и хвърля половината "Олимпико" в дива еуфория. Ливърпул сяда за първи път на европейския клубен трон. Започва 6-годишното английско робство...

СТАТИСТИКА

25 май 1977-а година, Рим, "Олимпико", 52 000 зрители

ЛИВЪРПУЛ - БОРУСИЯ (МЬОНХЕНГЛАДБАХ) 3:1
1:0
Макдермът (28)
1:1 Симонсен (51)
2:1 Смит (65)
3:1 Нийл (83)

ЛИВЪРПУЛ:
Клемънс, Нийл, Смит, Хюз (к), Джоунс, Кейз, Макдермът, Кенеди, Кигън, Хауей, Калахан

БОРУСИЯ
(МЬОНХЕНГЛАДБАХ): Кнайб, Фогтс (к), Клинкхамер, Виткамп, Шефер, Бонхоф, Волер (79 - Ханес), Вимер (24 - Кулик), Щилике, Симонсен, Хайнкес

СЪДИЯ: Робер Вуртц (Франция)

 

Пътят на Ливърпул до титлата:

Първи кръг:
Ливърпул - Крюсейдърс (Белфаст) 2:0, 5:0

Втори кръг:
Ливърпул - Трабзонспор 0:1, 3:0

1/4-финал:
Ливърпул - Сент Етиен 0:1, 3:1

1/2-финал:
Ливърпил - Цюрих 3:1, 3:0

Финал:
Ливърпул - Борусия (М) 3:1