Голямата сензация на Откритото първенство на Австралия по тенис е факт. Световният номер 1 Рафаел Надал напусна турнира на фаза 1/4-финал, след като бе победен от Давид Ферер с 4:6, 2:6, 3:6! "Матадора" получи травма още в началото на мача, която не му позволяваше да играе на 100%.

На моменти Надал просто се движеше по корта показвайки, че няма как да бъде равностоен на съперника си в днешния ден. Цяло чудо е, че световният номер 1 стисна зъби и не прекрати мача, а остана на корта до последното разиграване.

След като на два пъти поиска помощ от физиотерапевт стана ясно, че явно проблемът на Рафа е свързан с разтежение. Големият печеливш от цялата ситуация бе Давид Ферер, който за първи път в кариерата си ще играе на полуфинал в Мелбърн. Там негов съперник ще бъде Анди Мъри.

Двубоят започна на страхотно ниво, като само първите два гейма продължиха 23 минути! Доста изненадващо в тях волята си наложи Давид Ферер, който показа, че няма никакво намерение да се предава пред световния номер 1. Точно преди първата почивка Рафа върна пробива, но с това добрите новини за него приключиха. Веднага след гейма испанецът потегли към съблекалнята заедно с физиотерапевт, явно измъчван от мистериозна травма.

След няколко минути пауза Рафа се върна на корта, но на всички стана ясно, че е далеч от оптималното си физическо състояние. В много от разиграванията Надал просто се отказваше да гони топката и неизбежното се случи - 6:4 за Ферер и първи загубен сет за Рафа от началото на турнира.

В началото на втория сет Надал стигна до пробив и поведе с 2:1 гейма показвайки, че все още има сили за борба. Импулсът в играта на световния номер 1 обаче бе моментално прекъснат от Ферер, който не само върна пробива, но до края на сета не загуби гейм. Не това обаче бе най-лошото за Надал, който за втори път в мача се обърна към услугите на физиотерапевт.

Агонията на Надал продължи и през третия сет. "Матадора" едва намираше сили да остане в разиграванията и логично губеше гейм след гейм. Въпрос на време бе Рафа просто да се откаже и по този начин да сложи край на мъките си.

Надал сложи край на серията си от 25 поредни победи в турнирите от Големия шлем и за втора поредна година напусна Australian Open на фаза 1/4-финал. Миналата година Рафа се отказа в мача си с Анди Мъри, след като имаше травма в коляното.

За Ферер пък това ще бъде второ участие на полуфинал в турнир от Големия шлем след US Open 2007.