От Созопол не са отписали мача с ЦСКА от турнира за Купата на България. Румен Димов е човекът, който стои зад проекта „Созопол". Той е вдъхновител на успехите на курортния клуб и гарант за това, че този тим няма да танцува само едно лято. С него говори вестник "Меридиан мач" в паузата на първенството за плановете, амбициите, възможностите и сблъсъка с ЦСКА.

Г-н Димов, как се развива Созопол през вашите очи?

- Точно както трябва. Ние започнахме с изграждането на база, стадион, терен, детско-юношеска школа, футболен клуб. Продължаваме да се развиваме като правим нови помощни терени, инвестираме...

Толкова ли са добри условията при вас?

- Някои хора дори нямат представа, защото не са ги виждали, не са идвали дотук. Но аз ви казвам -„Арена Созопол" в някои отношения е по-добър стадион от „Лудогорец Арена" като лукс и екстри. Освен това - при нас всичко е изградено без стотинка помощ от държавата...

По европейски програми?

- Не, нито стотинка помощ отвън. Всичко е собствени средства - от общината, от спонсори. Стадионът е общинска собственост, а Созопол играе на него с договор за дългосрочна концесия. Много е важно и, че ние не сме общински клуб. Никъде по света няма такова животно, не е редно да има такива и в България. Ами като дойде следващият кмет какво става? Вижте Враца.

Какъв е дългосрочният ви план за развитие и какво предвижда той?

- Досега сме си поставяли цели и сме ги изпълнявали стриктно - на часа и на датата. Започнахме 5-годишен план през 2008 година от нулата, от най-ниските дивизии. Стигнахме до промоция в професионалния футбол и вече две години играем на добро ниво в „Б" група. Сега стартираме нов 5-го-дишен план, който след време трябва да ни закара в най-високото ниво. Но това не е самоцел. Ние сме реалисти, искаме нещата да се случват стъпка по стъпка. Малък град сме и няма смисъл да се изхвърляме. Ние сами ще усетим кога ще сме готови за „А" група, ще ни го подскажат обстоятелствата. За това трябва да ни помогне много и бързото и силно икономическо развитие на Созопол като морски курорт.

С други думи кога да ви чакаме в елита?

- При сегашния формат на „А" група има 7-8 отбора, които не се пипат. Другите два-три се борят ожесточено за оцеляване. Трудно е, но с израстването ни вероятно ще дойде и нашият час.

Има ли футболисти на Созопол, които не се продават?

- Не, всеки футболист си има цена. Всичко е въпрос на преговори. Това, че някои треньори искат да си запазят отбора на всяка цена е игра на думи, те искат да се харесат. Има оферти, на които не може да се откаже. Заради доброто представяне на отбора ни вече има сериозен интерес към някои наши футболисти. Това ни радва, защото е оценка за работата ни.

Бихте ли ни подсказали някои имена във вашия отбор, които трябва да се следят под лупа?

- Вижте, силата на нашия отбор е в колектива. Той ни дърпа напред, не отделните индивидуалности. В Созопол има двама-трима по опитни играчи - на 27-28 години. Ядрото ни е от футболисти на 24-25 години, които вече няколко сезона са при нас. Започваме да налагаме и съвсем млади момчета. Такива са Мехмед Али и Милен Димов, които са набор'98. За мен защитникът ни Георги Радев, който е роден през 1994 г., е готов за младежкия национален отбор. Там се въртят едни и същи имена, а е редно да погледнат и при нас. Забележете, нашите футболисти играят редовно. Чувам, че селекционерите се оплакват, че избраниците им не играят постоянно, а при нас всички са редовно на терена и се развиват.

Според обективната ви преценка кой е най-добрият отбор в „Б" група в момента?

- Първите четири отбора в класирането - Поморие, Дунав, Локо (Горна Оряховица) и Созопол са на добро ниво. Според мен успешно могат да играят във втората половина на „А" група. Дербитата между водещите отбори по традиция завършват с равенства, което говори за изравнените сили. Сблъсъкът ни с Локо (ГО) завърши 0:0 и всички, които гледаха мача, бяха единодушни, че мачът е бил на ниво елитна група. Забележителното е, че в „Б" група има много млади треньори с голямо бъдеще.

В момента се търсят треньори за Ботев (Пловдив) и Монтана. Вярвате ли, че тези отбори могат да вземат млади треньори от „Б" група, например?

- Би трябвало, ако ме питат мен. Аз гласувам за младите. Прави впечатление, че в „А" група се въртят винаги едни имена - тръгват си, подават оставка, връщат се. Ако изключим първите 2-3 отбора, където наистина имат нужда от много опитни и можещи специалисти, не виждам защо другите не рискуват. Не е лошо да се даде шанс на следващото поколение. Не искам да влизам в конфликт с по-старите треньори, но ние, младите, постоянно четем, компютърно грамотни сме, абонираме се за най-съвременните програми, следим тенденциите. А има и хора, за които интернет пространството е мъгла.

Предстои ви сблъсък с ЦСКА за Купата на България. От лагера на „червените" вече заявиха, че се виждат в следващата фаза. Вашият коментар?

- ЦСКА е емблема за България, най-големият ни и титулуван клуб. Преди време казах, че има четири отбора в България, с които винаги стават големи мачове. Това са ЦСКА, Левски и пловдивските Ботев и Локомотив. Заради големите традиции и великите им привърженици. Те могат да направят спектакъл и с по-малък и скромен отбор, какъвто е нашият. Иначе чета какво говорят от ЦСКА. Твърдят, че вече са на полуфинал. Но ще им кажа: „Чакайте, не бързайте!". Историята помни големи разочарования. Ясно ми е, че през декември стадионът ще е пълен, всичко ще е впрегнато ЦСКА да продължи напред. Ние обаче отиваме със самочувствие. Ние сме агресивен и надменен отбор, не се съобразяваме с никого. Едно е миналото, а съвсем друго бъдещето.

Тоест, искате да кажете, че ЦСКА принадлежи към миналото, а Созопол е отборът на бъдещето?

- Не, ЦСКА винаги ще бъде на високо ниво. Отборът ще се завърне в най-високо ниво и отново ще е сред най-силните, но ние имаме много силен коз.

И той е?

- Той е, че няма какво да губим, ама нищо. Ако отпаднем, си стискаме ръцете. Представете си обаче какво ще стане, ако елиминираме ЦСКА насред „Армията". Хубаво е да се знае, че до този момент „червените" все още не са срещнали много сериозен отбор, за да правим заключения за нивото им. Аз казвам, че ако играехме с „червените" в два мача при разменено гостуване или ако ги посрещахме в един мач в Созопол, знам кой щеше да е краен победител и това нямаше да бъде ЦСКА.