Швейцарският Базел, който по предварителни очаквания ще се бори с Лудогорец за третото място в група с колосите Реал (Мадрид) и Ливърпул от Шампионската лига, пази добри спомени от срещите си с българи. От 4 такива двубои „синьо-червените" записват 4 победи, а головата разлика е 11:3 в полза на Базел.

През сезон 2009/10 година въпросният отбор мери сили с ЦСКА в груповата фаза на Лига Европа. „Армейците" отстъпват с 0:2 в София, в техен екзекутор се превръща Александър Фрай, който е точен в 20-ата и 63-ата минути.

Базел е безпощаден и като домакин - успех с 3:1. Фрай отново наказва ЦСКА два пъти - в 41-ата минута от дузпа и в 67-ата, а Гелаберт бележи другото попадение за швейцарците. Тодор Янчев вкарва почетния гол за българския тим в 61-ата минута.

Лудогорец изпита на гърба си силата на Базел през миналия сезон, когато среща съперника отново в Шампионската лига, но в плейофите. В първия двубой „синьо-червените" са повече от категорични на „Васил Левски" - победа с 4:2. Салах се отчита с два гола, Сои и Шер вкарват другите два, а Марселиньо и Иван Стоянов са точни за Лудогорец.

В реванша Базел стига до успех с 2:0 и се превръща в истински кошмар за нашите представители в Европа, които се изпречват на пътя му. Сега обаче е време за реванш!