Литекс продължава на 1/2-финалите за купата на България, след като елиминира Левски с 4:3 след дузпи. В редовното време и продълженията "сини" и "оранжеви" не успяха да си вкарат попадение, а при дузпите ловчанлии имаха късмет и продължават напред в надпреварата.

Така ловчалии си върнаха за загубата на финала през миналата година в Стара Загора, който "сините" спечелиха с 1:0 след продължения с попадение на Седрик Бардон от дузпа. Другите отбори, които по-рано днес се класираха на 1/2-финалите са Калиакра, Ботев (Пд) и Черно море.

Преди началото на срещата старши треньорът на "сините" Станимир Стоилов трябваше да прекроява състава си, след като стана ясно, че Николай Димитров няма да може да вземе участие поради травма. Така на негово място по лявото крило се появи Жоазиньо. Мачът започна равностойно, като през първата част борбата се водеше главно в центъра на терена.

Още в 3-ата минута Левски имаше възможснот да поведе. Жеан Карлош изведе сам срещу Тодор Тодоров Даниел Боримиров, но ветеранът на шампионите стерля много слаби и право в тялото на стража на "оранжевите". В 21-ата минута, след разбъркване в наказателното поле на "сините", Сандриньо отправи силен удар към Петков, но вратарят на Левски показа прекрасен рефлекс и спаси. След това играта се успокои и до края на първата част двата тима не създадоха нищо по-интересно.

През второто полувреме игарчите на Литекс взеха инициативата и тръгнаха да търсят попадение. Левски рядко успяваше да стигне до вратата на Тодор Тодоров и залагаше само на контраатаки. В 48-ата минута бразилецът Том можеше да открие резултата за "оранжевите". Той нахлу в наказателното поле на Левски, но се забави с удара и топката му бе избита от бранител на "сините" в корнер. Само минута по-късно беше най-спорното полужение в мача, когато италианският рефер Паоло Дондарини не отсъди дузпа за ловчанлии.

Том навлезе на скорост в наказателното полето и Георги Сърмов го събори на тревата. Домакините протестираха, но италианецът остана непоклатим и даде знак играта да продължи. В 55-ата минута "оранжевите" имаха претенции за втора дузпа, но от повторенията се видя, че такава няма. В 69-ата минута Ивелин Попов изведе на добра позиция Генчев, който стреля силно, но топката се отклони от тялото на Томашич и мина на сантиметри от вратата на Георги Петков.

В 77-ата влезлият като резерва Момчил Цветанов центрира от корнер, но ударът на Нифлор с глава бе неточен. В 85-ата минута бе единственото положение за "сините" през втората част. Мирослав Иванов центрира от пряк свободен удар, Кръстовчев засече топката с глава, но тя мина на сантиметри от лявата греда на вратата на Литекс. В последната минута на редовното време Манолев центрира в наказателното поле на шампионите.

Нападателят на Литекс Нофлор засече топката с глава, но Петков с невероятен рефлекс улови на голлинията и предотврати сигурен гол. В допълнителните 30 минути "оранжевите" имаха надмощие над съперника, но резултатът остана непроменен. Гостите се бяха прибрали в своята половина и търпеливо изчакваха дузпите. При "руската рулетка" щастието се усмихна на Литекс, а Левски отпадна от борбата и след като изостава на 8 точки в първенството, е на път да завърши сезона без купа.

ЛИТЕКС - ЛЕВСКИ 4:3 след дузпи
(0:0 в редовното време и продълженията)

при дузпите: 1:0 Вилфред Нифлор, Георги Петков - пропуска, 2:0 Станислав Генчев, 2:1 Игор Томашич, Седрик Камбон - пропуска, 2:2 Еньо Кръстовчев, Емил Ангелов - пропуска, 2:3 Мирослав Иванов, 3:3 Зоран Янкович, Жеан Карлос - пропуска, 4:3 Михаил Венков, Георги Сърмов - пропуска

ЛИТЕКС: Тодор Тодоров, Станислав Манолев, Седрик Камбон, Пламен Николов, Михаил Венков, Станислав Генчев, Дуду (56-Емил Ангелов), Сандриньо, Том (102-Зоран Янкович), Вилфред Нифлор, Ивелин Попов (72-Момчил Цветанов)
  
ЛЕВСКИ: Георги Петков, Живко Миланов, Игор Томашич, Юсуф Рабе, Веселин Минев, Даниел Боримиров (65-Мирослав Иванов), Георги Сърмов, Дарко Тасевски (85-Лъчезар Балтанов), Зе Соареш, Жоазиньо (76-Еньо Кръстовчев), Жеан Карлос

Левски - Литекс на живо

след Литекс - Левски: