Бившият защитник на Левски Илиян Стоянов е известен с острия си език. И този път той не изневери на стила си и коментира положението на "Герена"в типичния си стил.  Коловати застана пред камерата на ТВ+, за да сподели впечатленията си от футбола у нас и да разкаже любопитни моменти от живота си в Япония.

- Намираш ли някаква разлика в България от преди?
- Почти нищо не се е променило. Виждам негативизъм в хората. Явно от безпаричието, не знам и аз. Малко са озлобени. Такава ни е държавата и това ми прави впечатление.

- Прибра се у нас за треньорски курс. Какви амбици имаш, след като получиш нужния лиценз?
- Моите амбиции винаги са били големи. В момента карам УЕФА "А" лиценз. Амбициите ми не стигат до тук. Искам да изкарам и УЕФА ПРО лиценз, който позволява да съм треньор на професионални и национални отбори. Искам да се развивам в професията треньор.

- В кой град в Япония живееш в момента?
- До миналата година бях в Хирошима, след което се преместих в един по-малък град, който се намира южно от Хирошима. Градът се казва Шунан. Той е в префектура Ямагучи и е около 150-хиляден град, което за стандартите на Япония си е малък град.  

- Футболната кариера ти се разви там, защо обаче реши да останеш да живееш в Япония?
- Аз това го реших още на първия месец там. Просто ми хареса начина на живот и спокойствието, което го има в Япония. Реших, че като приключа кариерата си ще остана там.

- Много е различен животът в Азия от този в Европа. Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъска и трудно свикна с тях?
- Честно казано, нямах почти никакви трудности. Доста бързо свикнах с техния живот и култура. Единствено езикът ме изненада. Той е много по-различен от българския или английския например. Справих се и с това нещо в крайна сметка.

- В Япония имаш собствена футболна школа. По-трудно ли е да се наложиш там или пък държавата помага за такива начинания?
- Там е много по-трудно. Няколко години опитвах да отворя школа и ми беше доста трудно. Много съм благодарен на един японец, който го имам като брат. Той ми помогна много за да отворя школата. Със сигурност нямаше да успея сам, ако не беше той.

- На какъв етап си развил школата си и има ли успехи?
- Школата работи от две години и половина, но беше академия. Не играехме и не участвахме в първенствата на Япония. От миналата година обаче вече клуба е регистриран. Първоначално се казваше "Stoyanov soccer academy". Сега е "FC Stoyanov". Имахме успехи. С децата до 12 години станахме първи в нашия окръг. На областното първенство се класирахме между първите 8 отбора. На четвъртфинал загубихме с дузпи за жалост. Спечелихме и турнири на местно ниво.

- Синът ти тръгна по твоите стъпки. Как се развива? И той ли ще е защитник или е рано да се каже?
- По принцип не искам да се бъркам в неговото развитие. Оставил съм го да си тренира. Даже тази година за първи път му гледах тренировка. За мен на първо място е училището и след това идва футбола. Искам още от малък да се бори сам в живота и да не му тежи моето име. Затова, за сега, не се интересувам как се развива като футболист. Оставил съм го сам да се бори.

- В Япония трайно установен има и още един българин - Калоян Махлянов - Котоошу. Уважават ли ви местните и знаят ли нещо за България?
- Приятели сме с Калоян. Миналата година той приключи със сумото. Той е много по-известен от мен в Япония. Без никаква завист го казвам. Цяла Япония го знае. За България японците знаят много благодарение и на Калоян, и на киселото мляко.

- Да се насочим и към по-футболни въпроси. Как гледаш на отчайващото състояние, в което изпаднаха "Левски" и ЦСКА?
- Казвал съм го много пъти. Много е сбъркана политиката и на двата отбора. Това е големият проблем.

- Попитах те и за двата отбора, защото като много млад имаш мачове и за червените, но пък отборът на сърцето ти е "Левски". Кой е основният виновник конкретно за ситуацията в "синия" клуб? Много фенове поискаха Тодор Батков да напусне. Други обвиниха спортния директор Георги Иванов, заради поредица от грешни решения. Какво е твоето мнение?
- Следя нещата. Знам доста. 5 години от живота ми преминаха в "Левски". Прекрасни години бяха. Собственик и тогава беше г-н Батков. Други бяха треньор и директор. Голяма част от хората упрекват г-н Батков. Аз не вярвам един човек, който има фирма да иска неговата фирма да фалира. Не ми се вярва само той да е виновник. Предполагам, че съветниците, които са около него не са много компетентни, а той им вярва.

- Разединена ли е "синята" общност в Бълария? Преди време чух едно изказване, което е много точно, според мен. Става въпрос за това, че всеки един от по-известните футболисти на "Левски" се мисли за по-велик от друтите и си дърпа в неговата посока, което води до конфликти и напрежение.
- Разделение има. Аз лично не завиждам и не мога да кажа нещо против "Левски", но аз не съм и в отбора. Моето бъдеще е в Япония. Имам си клуб и друг бизнес. Лошото е това, което става в момента и че много хора се заблуждават.

- Какво имаш предвид?
- Няма нищо черно на бяло. Изцяло сбъркана политика, според мен.

- Смяташ ли да се срещнеш с Тодор Батков, за да си дадеш твоето мнение като страничен наблюдател?
- Не. Не мисля, че аз съм човекът, който трябва да дава съвети. Има си хора, които са около него и го съветват. Надали ще се обърне към мен, но и това не ми е работата. Аз не съм съветник.

- Все пак "Левски" живна малко като отстрани на полуфинал за купата на България най-силния отбор у нас през последните 4 години Лудогорец. Смяташ ли, че "Левски" има шанс да вдигне купата след финала срещу Черно море?
- Разбира се. Аз преди около месец дадох едно интервю, в което казах, че "Левски" има големи шансове да отстрани Лудогорец. Ето и че това стана. А защо го казах това? Защото, аз видях промяна в играта на "Левски" след идването на Стойчо Стоев. Треньорът е единственото добро нещо в момента в "Левски". Ако не му се пречи, мисля, че "Левски" може да излезе от кризата. Отборът го доказа в мача срещу Лудогорец. Има идея в играта. Играе се бързо, комбинативно. "Левски" заслужено отстрани Лудогорец, защото "сините" и в първия мач играха доста добре. Другото, пълен стадион. Прекрасна публика.

- Когато ти играеше форматът на първенството не беше такъв. Одобряваш ли разделението на две половини в шампионата?
- През 2002 година имаше подобно нещо, но не беше успешно. За мен такъв формат не е добър. По-добре да се намали групата още малко. Да останат 10 отбора и да играят по 4 пъти помежду си. Това за мен ще е по-добрия вариант.

- Ти беше утвърден футболист и в националния отбор на България. И той не е в добро състояние напоследък. Следиш ли какво се случва с тима, който отскоро има и нов треньор в лицето на Ивайло Петев?
- С Ивайло сме играли заедно в младежкия национален отбор. Много пъти сме играли един срещу друг и в България. От това, което се видя в Лудогорец, докато той беше там - доста добре играеше отбора. Не съм гледал как работи, но като се има предвид как играеше Лудогорец смятам, че е доста добър треньор. Дано да успее и с националния отбор.

- Има ли българският футбол силен гръб в лицето на БФС? Най-добрият български футболист Димитър Бербатов се отказа от отбора заради част от ръководството на футболната централа.
- Голяма грешка. Не само на управляващите футбола, но и на медиите. Доста негативно се отнасяха към Митко Бербатов. Все пак ние имаме един топ-футболист и това е той. Трябва да го пазим този човек. Бербатов играе на много високо ниво доста години и това ни е единственият диамант. Той е световен топ-футболист. Не одобрявам нещата, които станаха около него.

- Смяташ ли, че националният отбор щеше да изглежда по друг начин, ако Бербатов играеше?
- Абсолютно. Бербатов си е Бербатов. Какво да ви кажа. Може да няма ден някой път. То това е нормално не само във футбола. Не може във всеки мач да си концентриран на 100 %. И той е правил слаби мачове, но той и слабо да играе винаги е полезен за отбора. Винаги може да вкара гол от едно положение.

- Каза, че искаш да се развиваш като треньор. От кои треньори си научил много?
- Имал съм доста треньори. В "Левски" най-много научих от Славолюб Муслин. Той е уникален треньор, на който не му дадохме шанс. Ако беше останал повече в "Левски" мисля, че под негово ръководство можехме да играем в Шампионска лига. Играехме много красив футбол. Много комбинативен футбол. От него много научих. Друг човек, на когото съм безкрайно благодарен и от когото съм научил много е Ивица Осим. Той е човек, от когото можеш да научиш много тайни във футбола. Работих с него около година и половина, но страшно много неща разбрах от него в този период. В момента всичко това се опитвам да предавам на моите деца, които тренирам. Друго нещо, което осъзнах, след като спрях да играя футбол е, че треньор и футболист са две много различни неща. Докато играеш си мислиш, че знаеш всичко и, че не е проблем като спреш веднага да станеш треньор. Повярвайте ми - не е така.

- Беше един от най-обичаните футболисти на "Левски". Пожелай нещо на феновете на отбора.
- Дано нашият любим отбор да се оправи по-бързо и да излезе от кризата, в която е изпаднал. Пожелавам още много приятни мигове като участие в Шампионска лига или групите на Лига Европа. Да са живи и здрави, и да подкрепят отбора както са го правили до сега.