В края на месец февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес, бодибилдинг и културизъм - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат буквално да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите. Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

С оглед всичко случило се в последните дни в един от най-"българските" спортове - вдигането на тежести, в "Съветите на Юлий" решихме да реагираме и да ви предложим мнението на лидера на предаването за скандалите и неприятностите, поставили нова черна точка върху реномето на страната ни.

Защо точно Юлий коментира темата? Няколко безспорни аргумента - защото е човек, посветил живота си на спорта, защото е професионалист в един от най-трудните силови спортове, защото е наясно с всички позволени и забранени съставки в хранителните добавки, а не на последно място и защото е специалист с медицинско образование и практика.

Заради всичко това - четете и вижте мнението на Юлий Русев пред Topsport.bg:

„Възможно е да е бил наличен станозололът в хранителната добавка, която е била приемана от националите ни по вдигане на тежести. Пояснявам защо - някои фирми, за да вдигнат качеството на добавката и ефекта от нея, слагат забранени вещества. Те обаче влизат в листата със забранените от Световната антидопингова агенция вещества. Това го правят по-нискобюджетните фирми за добавки. Става дума за фирми с по-нисък престиж на пазара.

Нека от самата федерация сами си установят откъде им идва грешката.

Възможно е наличната забранена съставка да не е била упомената на етикета, въпреки че я е имало. Да, това е подсъдно. Подлежи на всякакви санкции след това.

Грешката на нашата федерация се състои в това, че всичко, което спортистите приемат, трябва да бъде изследвано. Както се казва дори самата вода, която пият, трябва да бъде проверявана предварително. Трябва да бъдат внимателни също с месото, което приемат, тъй като различните видове месо са пълни с хормони.

Някъде тук идва и въпросът с това, че всеки спортист трябва сам да може да се пази. Без значение дали говорим за силови спортове, бойни спортове, тенис, за един Григор Димитров дори, ако щете. Трябва да се внимава с хранителните добавки, но и с обикновените неща - дори напитките, които си взимаме, за да се тонизираме.

По принцип е нормално, че „Б" пробите не са били разгледани, защото от федерацията ни със сигурност са наясно, че няма как първата проба да е положителна, а втората да даде различен резултат. Единственият вариант това да се случи е ако резултатите бъдат манипулирани.

Станозололът е анаболен стероид, дериват на тестостерона. Навремето популярният атлет Бен Джонсън беше хванат със станозолол. Този продукт е забранен от 60-та година насам. Известен е от много години, не е нещо ново. Целта му е да вдигне качествата на спортиста, постиженията му.

Винстролът, за който се твърди, че е бил приет от спортистите ни, е самата марка, а станозололът е основната съставка в него. Това е лекарство, не добавка. Не е свободно достъпен. Не може да се вземе от аптеката. Ако националите са знаели, то значи е било въпрос на личен избор, за да повишат успеваемостта си.

Възможен е големият спорт, дори без допинг. Нужна е подкрепа от държавата, за да се подсигурят условия, включително хора, които разбират от спортно възстановяване, а и компетентен лекарски щаб.

Държавата установява строг контрол върху хранителните добавки.

Възможно е да се постигнат високи спортни резултати в залата, на пистата и т.н., дори и без забранени стимуланти. Въпросът е във времето, което това би ни отнело. За да се тренира без допълнителни стимуланти, ще ни е нужен много дълъг период от време.

Случилото се с Милен Добрев е голяма трагедия. Наистина е жалко, когато млади хора умират по този начин. Не може да се потвърди дали станалото е в резултат на големия спорт и тежките натоварвания. Сега няма да е приятно ако хората решат да изчисляват, да коментират варианти, при които заради случаят с националите по вдигане на тежести, да се каже, че Милен е загубил живота си заради допинг или нещо подобно.

Възможно е трагедията с Добрев да се случи на толкова млад човек. Мъжете са в доста критичен и рисков период именно между 30-ата и 35-ата си годишнина. Няма значение дали въпросната личност е активен спортист или не. Не, няма връзка между спорта и подобен начин човек да се прости с живота си".

В следващите два епизода на предаването ни продължаваме по предварителен план, като зрителите на "Съветите на Юлий" ще могат да видят и първата демонстрация на балканския ни шампион - кръгова тренировка за начинаещи, включваща базови упражнения за горната част на тялото!

Какво ви посъветва Юлий Русев в миналия епизод можете да си припомните ТУК!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим! Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg!