Трикратният световен шампион по вдигане на тежести Николай Пешалов е изпаднал в страхотна мизерия, твърди "Тема:Спорт".

Българинът, който в последните си състезателни години излизаше под знамето на Хърватия, сега е принуден да продава медали, за да преживее. Пешалов е обявил на търг в интернет двете си златни отличия, които спечели за бившата югославска република, сред които това от Олимпиадата в Сидни, и други два медала за България.

В последно време къдрокосият здравеняк живее в родния си Пазарджик и няма нито работа, нито каквито и да било приходи. Затова е решил да обяви на търг трофеите си, разказва кореспондентът на испанската информационна агенция ЕФЕ в Загреб.

„Причините Пешалов да изпадне в толкова трудна ситуация са различни. Той ми сподели, че това е единственият му изход, за да оцелее. Помолих го да не предприема такива отчаяни стъпки, защото това е ужасно. Клуб „Битумина" от Сплит неотдавна му помогна с пари", твърди селекционерът на хърватския национален отбор Бошко Чавка.

Кметът на Загреб Милан Бандич пръв реагирал на новината и изпратил покана на Пешалов да се премести в хърватската столица, където щял да му осигури работа.

Сред постиженията на Николай за България са сребърен олимпийски медал от Барселона'92 и бронзов от Атланта'96. За Хърватия печели злато от Сидни 2000 и след това е определен за Спортист на годината. Освен това е трикратен световен и шесткратен европейски шампион.