Още един професионален футболист бе покосен от инфаркт. След като преди две години играчът на Севиля Антонио Пуерта почина по този начин, късно снощи сърдечен удар покоси и капитанът на Еспаньол Даниел Харке. Защитникът е починал в тренировъчната база в Коверчано, където испанците са на подготовка.

Докато говорел с приятелката си по телефона, той внезапно замлъкнал и бил намерен да лежи безжизнен на земята. От медицинския щаб се опитали безуспешно да върнат към живот 26-годишния Даниел. Ден по-рано Харке тренирал на пълни обороти с тима преди контролата с Болоня.

Защитникът е роден на 1 януари 1983 г. и получи капитанската лента само преди месец. Той дебютира за Барселона през 2002 година, а пет години след това игра финал на турнира за Купата на УЕФА, загубен от Севиля с дузпи.

Внезапната смърт на Харке потресе бившите треньори и играчи на Еспаньол. "В този момент се чувствам сякаш съм загубил собствено дете", призна през сълзи първият наставник на Харке в мъжкия отбор на "папагалчетата" Рамон Моя.

"Харке беше голям футболист, но за мен беше и голям приятел. Много е трудно да се опише с думи какво чувствам. Това никой не иска да го преживее. Тъгата е огромна", довери специалистът.

Друг бивш наставник на каталунския клуб Ернесто Валверде също изрази горчивината си. "Още не мога да възприема новината. Той беше физически много силен футболист. Животът обаче поднася всякакви изненади. Имаше целия свят пред себе си", заяви настоящият треньор на Виляреал.

Бившият съотборник на Харке Франсиско Руфете беше изключително тъжен часове след смъртта на бранителя. "Много голям удар е за мен. Заедно сме преживели много хубави моменти. Не знам какво да кажа. Всички ще помагаме на семейството му да превъзмогне загубата", изрази горчивината си Руфете.

Вестта разтърси и останалите клубове в Испания. Серхио Санчес, който преди месец премина в Севиля беше шокиран от скръбната вест. "Невъзможно е това да се случи. Никога не е имал физически проблеми", не скри учудването си младият бранител.

От градския съперник на Еспаньол - Барселона също изразиха съболезнования. Пръв това направи президента на Барса Жоан Лапорта. "Всички сме в шок. Искам от името на Барселона да изразя нашите огромни съболезнования на Еспаньол и семейството на Харке. Това е голяма трагедия", призна босът на Барса.

Шампионът Реал Мадрид също е на подготовка в САЩ и научи трагичната вест през деня. Капитанът Раул Гонсалес, звездата Кристиано Роналдо и наставникът Мануел Пелегрини започнаха пресконференцията си със спомен за Харке.

"Добър вечер. Преди минути научихме болезнената новина за смърт на наш колега, играча на Еспаньол Харке. Като капитан искам да изразя болката на Реал Мадрид от трагичната загуба", призна Раул.

"Тези неща са страшно тъжни и са трудно за обяснение. Не искам да говоря много. Това са неща от живота. Може да се случи всекиму", обясни Кристиано. "Иска ни се подобни новини да не са истина. Преди време такова нещо се случи и в Севиля. Тези неща влияят много на всички ни", заяви Пелегрини.