Матей Казийски изигра поредния си много силен мач за отбора на Тренто при драматичната победа над полския ЗАКСА (Кенджежин-Кожле) с 3:2 (25:20, 21:25, 25:23, 25:27, 19:17) в първия полуфинал от втория по сила европейски клубен турнир за Купата на CEV. Момчетата на Радостин Стойчев гостуваха в зала "Азоти" пред близо 2000 зрители.

Срещата беше изключително оспорвана и двата отбора си размениха по два гейма. В петият решителен гейм трентинци поведоха с 3:0, 8:5 и 13:9, но допуснаха равенство при 13:13 след поредни силни изяви на Дик Коой. В крайна сметка, след като изпуснаха четири мачбола Тренто спечели много трудно тайбрека с 19:17 след страхотна атака на Матей Казийски, а с това и мача с 3:2.

Матей Казийски изигра поредния си много силен мач за Тренто и стана най-полезен с 21 точки (1 блок, 1 ас, 58% ефективност в атака, 64% позитивно и 36% перфектно посрещане) за победата. Центърът Себастиан Соле пък добави още 14 точки (4 блока, 2 аса и 62% ефективност в атака) за успеха. За тима на ЗАКСА холандците Кай Ван Дайк (3 аса и 61% ефективност в атака) и Дик Коой (1 блок, 1 ас, 60% ефективност в атака, 72% позитивно и 52% перфектно посрещане) реализираха съответно 28 и 23 точки, но и техните усилия се оказаха недостатъчни за успеха.

Така трентинци направиха важна крачка към класиране за финала. Срещата-реванш е в събота (28 март) от 21,30 часа българско време в зала "Пала Тренто". При нова победа Казийски и компания ще се класират за големия финал, където ще срещнат победителя от другия полуфинал между руския гранд Динамо (Москва) и белгийския Волей БиХепи2 (Асе-Леник). От друга страна волейболистите на ЗАКСА също ще гонят победата, за да се класират на финала, като при 3:2 в тяхна полза, ще се играе т.нар. "златен" гейм.

Българският треньор на Тренто Радостин Стойчев сподели след мача, че успехът е бил важна стъпка към финала, но не са си свършили работата още.

"Мачът бе толкова труден колкото и този миналата събота в Модена. В този случай, обаче, не успяхме да го затворим в четири гейма, което щеше да улесни задачата ни в реванша. Но не съжалявам за това, защото отборът игра добре, бори се съз зъби и нокти до край и спечелихме. В частност поздравления за Казийски, който за втори мач имаше решаващ принос в атака и на сервис, и за Соле, който в тайбрека направи точно това, което му казах. Това бе важна стъпка към финала, но работата ще бъде довършена след 4 дни", коментира Радо Стойчев.

В друг полуфинален сблъсък руският волейболен гранд Динамо (Москва) разгроми  вкъщи белгийския Волей БиХепи2 (Асе-Леник) с 3:0 (25:16, 25:16, 25:16). Той се нуждае само от два гейма в реванша в Белгия, за да си осигури участие на финала.