Броени дни преди старта на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, трескавата подготовка за надпреварата продължава с всички сили.

Според БФС форумът на Стария континент е трамплин за България към домакинството на Европейско пъревнство за младежи до 21 години.

По-малко от две седмици до старта на мачовете, тревното покритие на стадион "Лазур" в Бургас вече е напълно обновено. Поставено е логото на европейският шампионат, а на 22 май там ще се изиграе и финалът на Евро 2015 за юноши, като купата ще бъде връчена лично от президента на УЕФА Мишел Платини.

"Може би е най-доброто тревно покритие в България, което виждам и в момента. Да, играл съм и на по-хубави стадиони, факт е, но мисля че с това което направиха от футболния съюз последните няколко месеца да подобрят базите на които ще се играят мачовете, мисля че ще се представим на ниво", сподели Радостин Кишишев и добави:

"Това е един такъв момент, в който футболните запалянковци ще видят най-доброто, което тепърва предстои в следващите десет години".

Поглед върху най-новото съоръжение е истинска гордост за страната ни, тъй като новопостроеният стадион "Созопол Арена" вече има европейски лиценз категория 3, модерна озвучителна система и е един от малкото стадиони в страната с екстри за играчите като тези джакузита в съблекалните за отборите.

Членът на Изпълкома на БФС и кмет на Община Созопол Панайот Рейзи сподели: "Созопол Арена, мисля че инвестицията отива някъде около 5 млн. лева общински средства. Нито една стотинка не е дадена нито от държавата, нито от футболния съюз. Всичко това го прави общината за хората, които живеят на територията на общината и за туристите които идват в Созопол."

Европейското се оказа и най-добрата реклама за България по отношение точно на това - спортния туризъм, защото както турските Анталия и Алания или кипърскиия Агия напа приемат множество отбори на подготвителни лагери, това се очаква да се случи и в Созопол. Отромната леглова база в крайморските хотели и добрият климат вече привличат тимове, а запитвания не липсват.

"В момента водя разговори с министерството на спорта за още един терен, който ще го изградя изкуствен", добави още Рейзи.

С ново тревно покритие е и отдавна рушащият се стадион "Черноморец", който ще бъде използван от отборите като тренировъчно игрище. Остава бетонът и храстите да бъдат скрити от специално изработени винили, но този терен ще бъде притегателно място за мениджъри и скаути, чиято работа през следващия месец ще е натоварена.

Мениджърът Милен Георгиев коментира: "Със сигурност ще има много скаути, защото добрите таланти и млади футболисти се следят от още много ранна детска възраст. Но тези деца които ще играят тук със сигурност ще има много футоблисти които ще чуваме за тях и ще говорим за тях в много близко бъдеще. И които със сигурност струват доста скъпо."

Край морето се очакват съгледвачи на грандове и от извъневропейските страни, които вече наблюдават развитието на младите таланти. Първите 6 отбора от европейското първенство за юноши ще се класират за световния шампионат в Чили, който ще се проведе тази есен от 17 октомври до 8 ноември.