Младата надежда на българския тенис Григор Димитров загуби двубоя си срещу световния No1 Рафаел Надал във втория кръг на турнирa по тенис на твърди кортове в холандския град Ротердам с награден фонд 1,455 милиона евро.

Надал спечели с 2:1 сета (7:5, 3:6, 6:2) в двубой продължил 2:25 минути.

Григор Димитров направи девет аса в мача срещу само три за своя съперник. Българинът обаче направи и девет двойни грешки, а в решителните моменти не му достигна опит и рутина, за да надделее над Надал.

Димитров допусна пробив още в първия гейм, но след това намери своя ритъм и Надал трябваше доста да се потруди, за да стигне до успеха.

При 4:3 в полза на Надал, Гришо направи пробив след четири брекпойнта и изравни резултата - 4:4, а след това спечели подаването си на нула и поведе с 5:4. Надал очевидно бе подценил своя съперник, но развръзката на резултата го накара да покаже най-доброто от себе си, като спечели следващите три гейма и затвори частта със 7:5 за час игра.

Във втория сет Григор Димитров продължи да играе с хъс и максимално затрудни най-добрия тенисист в света. Двамата взимаха своите подавания до осмия гейм, в който българинът направи пробив и поведе с 5:3. След това Димитров спечели подаването си и взе втория сет с 6:3 за 39 минути.

Българинът демонстрира много силен сервис във втория сет, като направи пет аса. В третия решителен сет Димитров отпадна физически и отстъпи с 2:6.

Ключовият момент в третия сет бе в петия гейм, когато Димитров имаше два брекпойнта, но Надал успя да спаси подаването си и не допусна пробив. В шестия гейм испанецът проби сервиса на българина и поведе с 4:2.

В седмия гейм Димитров получи контузия в бедрото, но въпреки това имаше две възможности за пробив, които не успя да оползотвори и в крайна сметка Надал спаси подаването си след един от най-продължителните геймове. След това Надал взе своето подаване и затвори мача с 6:2.

Със своето представяне в двубоя Григор Димитров спечели уважението на световните медии.

"Българинът влезе в мача като момче, а излезе от него като мъж. Димитров достави истинска наслада на публиката с атакуващия си стил и сериозното предизвикателство, което отправи към Рафа", пише официалният сайт на турнира в Ротердам.

"Надал изпита огромни трудности със 17-годишния българин, който демонстрира, че има потенциал да се превърна в истинска звезда", отбелязва "Евроспорт".

"След като загуби първия сет, Димитров не се предаде и във втория беше дори по-агресивен. Рафа правеше повече грешки от обичайно, но в решителния трети сет нямаше милост и сломи младия българин", пише "Ас".

Медиите не пропускат да цитират и ласкавите думи на Надал по адрес на родния тенисист. Испанецът смело прогнозира, че Григор има всички качества, за да се наложи в световния елит и дори да достигне до място в топ 10.