Когато нещо в родния футбол не върви, най-лесно е да се атакуват съдиите. Не случайно, за да се охладят страстите, у нас бяха поканени вицепрезидентът на УЕФА от Турция Шенеш Ерзик и легендарният френски съдия Мишел Вотро, който в момента е инструктор към европейската футболна централа.

За да продължим съдийската тема, преди започването на пролетния дял от "А" група в рубриката "Архивите са живи", ще ви върнем към куриозни, забавни и не дотам приятни спомени на един от най-големите родни арбитри Любе Спасов. Сега той е генерален секретар на Професионалната футболна лига.

Първият мач на Любе Спасов като съдия в "А" група е през сезон 1982/1983 между Ботев(Пд) и Розова долина. "Канарчетата" побеждават с 1:0. Тогава реферът е на Христовата възраст 33 години. Твърде млад за арбитър. Това не пречи медиите да пишат за него,че има тънък усет към разграничаването на твърдата от грубата игра и творчески прилага авантажите.

Едва ли младият Спасов предполага, че в края на следващия сезон 1983/1984 ще се изправи пред най-сериозното си изпитание. В България по онова време два отбора изпадат, а четирите след тях играят квалификации по двойки за оцеляване. Победените отиват на бараж с вторите от Южната и Северната "Б" РФГ.

В 29-ия кръг в Бургас се срещат два застрашени от квалификации отбора - Черноморец и Славия. Седем международни български съдии отказват да свирят този напечен мач и хвърлят Любето в огъня. Спомените за този двубой оттогава не са от най-приятните.

"Аз си знам каква седмица изживях. Първо ме повикаха от Славия. Тогава клубът бе под ръководството на ГУСВ(Главно управление строителни войски). Заизреждаха се генерали, които да ми обясняват колко важно било "белите" да останат в елита. После от Бургас секретари от ГК на БКП ме запознаха с историята на Черноморец и ми натъртиха колко е важно градът да не остане без тим в "А" група. Видях се в чудо. Но действах прямо и отидох при тогавашния президент на БФС Димитър Николов и му обясних какви разговори съм имал. Той ми отговори: "Свири, както досега си свирил. Един ден ще бъдеш много добър международен съдия", споделя Спасов.

Какво става след това? Мачът е на 30 май 1984. Любето си спомня, че вечерта е финалът за КЕШ между Рома и Ливърпул, в който англичаните триумфират след клоунски геройства на техния вратар Брус Гробелаар. Черноморец и Славия играят пред 30 000 зрители на стадион "9 септември" в Бургас. Срещата завършва 1:0 за домакините с гол на Алекси Желязков. По средата на мача е изгонен след втори жълт картон за изключително груба игра Божков от Славия.

В този напечен сезон съдбата отново праща Любето на "белите". Славия едва се спасява от изпадане, след като играе квалификации с Шумен. В София побеждават с 2:1. В Шумен пред 25 000 зрители на стадион "Панайот Волов" двубоят завършва 2:2 и Славия остава в групата. Този нажежен двубой е поверен на Ахмед Яшаров, а негови помощници са Антон Василев и...Любе Спасов.

На пръв поглед всичко върви добре за обещаващия арбитър. Заедно с големите съдии от онова време се забавлява, когато по регламент трябва да свири по пет безплатни мача в месеца на деца и юноши. Като повечето рефери и той взима по два наряда в неделя от 9 и 10,30 сутринта. Той и брат му Любен Ангелов обаче не са партийни членове. На всичко отгоре доскорошният председател на БФС Димитър Николов - Мобуту е арестуван и хвърлен в затвора.

Това дава допълнителен тласък на тези, които искат да застопорят кариерата на братята и особено на Любето. Въпреки че се чувства дъхът на перестройката, всичко се оказва привидно. Вместо да се изстрелва нагоре, Спасов стои на едно място. Дори за една година е махнат от съдийството. Любето има малшанса да се утвърди като рефер в епохата на Димитър Николов, без изобщо да е негов приближен.

Зложелателите на Спасов обаче търсят "под вола теле" и го махат от съдийството. После е върнат и впоследствие се доказва както у нас, така и в Европа. В България се учи от Димитър Руменчев, Кочо Динов, Петър Николов и Никола Дудин. В чужбина негови фаворити са Карол Палотай от Унгария, свирил на три мондиала - 1974, 1978 и 1982. Както и Руди Гльокнер от ГДР, свирил финала на Мондиал'70 между Бразилия и Италия 4:1.

Любе свири на три европейски юношески първенства в Унгария, Дания и Италия. През 1992 е поканен да ръководи мачове на лятната олимпиада в Барселона. Има полуфинал за КНК през същата година между Брюж и Вердер.

В съдийската си кариера Любе Спасов има много любопитни моменти. Ръководи три уникални двубоя. Свири на първия мач на новосъздадената държава Русия срещу Исландия 1:0. Както и последният двубой на Чехословакия срещу Кипър 4:0. В срещата, която се играе в Кошице, българският арбитър показва цели 10 картона. Четири жълти за домакините и четири жълти и два червени за гостите. На този мач дежурен делегат му е сегашният вицепрезидент на УЕФА Шенеш Ерзик.

Когато е назначен за двубоя за купата на УЕФА между АИК и Славия(Прага), Любе пристига в 1 часа през нощта в Стокхолм. Попада на таксиметров шофьор, който тепърва ще прави своя първи курс. На всичко отгоре мястото, където Спасов трябва да отседне, се дублира с името на по-стар хотел. Така шофьорът кара нашата съдийска тройка три пъти през едно и също място, докато намерят вярната посока.

Спасов с усмивка си спомня: "Поне видяхме красивия нощен Стокхолм". Любе има отсъдена дузпа, без да я видял, но се оказва, че в крайна сметка наистина има такава: "Беше мач за първенство във Враца между Ботев и Славия в края на 80-те години. При резултат 2:2 в последната минута на мача бях с гръб към ситуацията. Видях как изведнъж петима играчи в бяло вдигат ръце, защото играч на домакините е играл с ръка. Опитът ми подсказа, че когато жестът е толкова категоричен, значи има нещо. Отсъдих дузпа, без да се замисля. Гостите вкараха за 3:2. Публиката щеше да ме изяде. Но после в съблекалнята Росен Емилов си призна нарушението"

По същия начин Любето дава червен картон. На турнира "Долината на розите" през 1987 година в Казанлък играят Левски и Динамо (Берлин). Мачът завършва 2:0 за "сините". Реферът обяснява спорната ситуация: "Играч на Динамо(Берлин) бе контузен зверски. Аз пак бях с гръб. Над него  се бяха надвесили Емил Велев и Краси Коев. Чувам Кокала да пита Краси какво му има. Тогава се обърнах и показах в неопределена посока червения картон. Гузният Велев ми тегли една майна и напусна терена"

За 80-годишнината на "сините" на стадион "Васил Левски" Левски победи Байерн с 3:1. Но това не пречи на Любе да изгони Сираков. След нарушение Наско е декориран в жълто. Любето още не си е сложил картона в джобчето, когато Сираков показва зад гърба на играча на Байерн среден пръст. И тогава реферът веднага сменя жълтия картон с червен.

Любе Спасов свири четири пъти дербито ЦСКА и Левски и преди това веднъж е помощник. На първия двубой, в който е главен съдия през пролетния сезон на 1991 година (1:1), присъства сестрата на Симеон Втори - Мария Луиза. Преди срещата като главен съдия той лично й поднася цветя в официалната трибуна на сектор "А".

Сега, когато е много актуална темата за отказа на клубните президенти от български съдии за родното първенство, е хубаво да се припомни един случай. Преди дербито между двата гранда на 24 април 1994 година в БФС пристигат телеграми и от двата отбора, че желаят мачът да бъде ръководен от Любе Спасов.

През 1995 година Любе, както и брат му Любен, не разбират, че свирят последните си мачове в "А" група. Спасов е на ЦСКА и Локомотив(Сф) 2:2, а Ангелов ръководи Левски и Славия 2:0. Въвежда се ново правило един съдия да не бъде по-възрастен от 45 години. Регламентът се прави по фин начин, двамата неудобни бунтари да бъдат отстранени от активното съдийство.

Все пак признанието е направено преди това. През 1993 година съдията на световната квалификация България - Израел 2:2 доктор Чакар от Турция на семинар в хотел "Рила" заявява: "Аз съм се учил от Алексис Поне и Любе Спасов..."
 
Вечните дербита на Любе Спасов

23.11.1986
Левски - ЦСКА 0:1
(съдия Димитър Шарлачки, Любето е помощник с Тодор Геров)
0:1 Безински (52)
05.05.1991 г.
ЦСКА - Левски 1:1
0:1 Михтарски (17),1:1 Редин (90)
23.11. 1991 Г.
Левски -ЦСКА 2:1
1:0 Сираков (13), 2:0 Илиян Илиев (53), 2:1 Андонов (59)
08.05. 1993 г.
ЦСКА - Левски 2:3
1:0 Бабунски (2), 2:0 Драганов (23), 2:1 Гетов (40),2:2 Сираков (68),2:3 Гетов (78)
24.04.1994 г.
ЦСКА - Левски 1:4
0:1 Сираков (22-д),0:2 Александров (36), 0:3 Сираков (50), 0:4 Сираков (82), 1:4 Ст. Стоилов (87)