Монтана 2003 измъкна важна победа срещу Хасково в дербито на женското ни първенство по баскетбол. Баскетболистите от северозапада се наложиха с 84:82. Това е техен 13-и пореден успех в шампионата. След него двата отбора се изравниха на първото място в класирането, но монтанки имат предимство, тъй като са спечелили два от трите мача между тимовете до момента.

Сега в първенството предстои пауза първо заради срещите на националния отбор, а след това и заради турнира за Купата на България. То ще се поднови през втората седмица на март, когато ще има да се изиграят още пет кръга, в които ще се решават първите места преди плейофите.

Домакините поддържаха аванс през по-голямата част от мача. 3:40 минути преди края Хасково намали разликата до 3 точки. Още в ответната атака обаче Даниела Петева вкара важна тройка, което бяха и последните точки за домакините. Хасковлийки продължиха с опитите за обрат, но съумяха само да стопят до 2 пасива си, а за повече нямаше време.

Отново силен мач за победителките изигра Моник Рийд, която постигна дабъл-дабъл от 33 точки и 14 борби, а добави и 6 асистенции, 2 отнети топки и 2 чадъра. Даниела Петева също се включи добре с 18 точки, 7 борби и 4 асистенции, а Шарел Алън се отчете с 11 точки и 6 асистенции.

Най-силна за гостите бе Лиа Галдейра, която също направи дабъл-дабъл след 30 точки и 14 борби, а добави и 5 асистенции. Мея Тирера се отчете с 23 точки и 6 борби, а Ралица Нанева добави 13 точки.

Другата среща от деня също предложи много емоции. Нефтохимик 2010 удари драматично Берое Стара Загора с 81:80, след тройка в последната секунда на украинката Олга Мазниченко. Това бе четвърта победа за тима на Дечо Коешинов, който спря лошата серия, но до момента има и 8 загуби, Старозагорки са в много лоша серия от 4 поредни загуби във втората фаза и до момента са последни в класирането с актив 2-10.

Двата отбора си разменяха непрекъснато водачеството в резултата. Минута преди края, след тройка на Милена Томова, Берое изравни за 77:77. След това тя фаулира Тамара Баич, която отбеляза единия и вдигна преднината на бургазлийки с една. Кош на Томова и фаул на Вранчева отново върна преднина на домакините при 80:78. Последваха два таймаути за Нефтохимик 2010 седем секунди преди края. Последва нападение за тях, а след пас на Тамара Баич, Олга Мазниченко донесе успеха на бургазлийки с тройка в последната секунда.

Олга Мазниченко бе над всички за успеха на бургазлийки с победната тройка и общо 26 точки и 6 борби. Капитанката Олена Самбурска също се включи силно като добави 20 за успеха,а Мария Желязкова добави 14.

За Берое Стара Загора страхотене мач направи Милена Томова като записа дабъл-дабъл от 29 точки и 12 борби. Радослава Бъчварова отбеляза 16, а 14 и 6 борби добави Ла‘Кийша Сътън.

Двата отбора ще се срещнат само след 3 дни на 13-и февруари във втория четвъртфинал за Купата на България. Старозагорки водят с 1:0 до момента, след като победиха в първия двубой със 73:63. Полуфиналите в турнира са предвидени за 5 март, а финалите ще са ден по-късно.