Домакините на турнира по волейбол от Гран при второ ниво в Пуерто Рико отказаха да осигурят на българския отбор автобус, който да ги закара до мол в града, пише "Труд".

Единственото свободно време за нашите момичета бе в сряда следобед и щабът на тима помоли домакините за превоз. Първоначално имаше „да” от тяхна страна, но после се оказа, че могат да возят състезателките само от хотела до залата и обратно.

А в отбора ни искаха състезателките малко да се разтоварят. За тази цел бяха наети три таксита и момичетата все пак отидоха за 3 часа на шопинг. Това беше и единственият момент, в който волейболистките имат малко свободно време. Защото до отпътуването от Пуерто Рико в понеделник състезателките ще бъдат или в хотела, или в залата за тренировки и мачове.

Първата среща на националния отбор от турнира е срещу Полша, малко след полунощ наше време в петък - 0,10 ч. Треньорският щаб на полякините, а и самите те демонстрират надменно поведение. Вероятно и заради достигането до финала на първите Европейски игри в Азербайджан, където загубиха от Турция. Целият треньорски щаб на тима от Баку е тук, но от сребърните медалистки са само две волейболистки. Останалите са предимно млади, но някои от тях - твърде високи. Треньорът на националките Атанас Лазаров не е гледал мачове на съперничките в този състав и заяви, че на практика тимът ни излиза на сляпо. Нашите направиха първа тренировка в Дома на гигантите, както е неофициалното име на зала „Гилермо Ангуло”. В нея играят местните клубове по волейбол и баскетбол, които към имената си имат прозвището „гигантите”.

Същевременно в хотел „Верданса”, където са настанени и четирите отбора, бе теглен жребий за световното първенство за девойки, което е отново в Пуерто Рико от 11 септември. Българките попаднаха в група с домакините, Русия и Куба. Според формулата на първенството всичките 16 отбора остават до края, като ще се играе дори за разпределение на последните 4 места. Първоначално домакин на шампионата бе Кипър, но страната отказа да приеме състезанието - най-вероятно по финансови причини.