Дясната ръка на Александър Томов - Александър Тодоров обяви, че клубът има всички шансове да продължи да съществува в този си вид и няма нужда да фалира. Според него дълговете на ЦСКА в момента са около 20 милиона лева, но не това е най-големият проблем пред „червените".

Той подчерта, че е готов да обжалва решението на Лицензионната комисия пред Апелативната... ако новите собственици на клуба искат това.

Новият кандидат-купувач от Турция - Дениз Кирилоз пък бил готов да налее още 2 милиона евро в клуба веднага.

„Ние с Томов заварихме отбора в много по-тежко положение. Когато взехме властта, дълговете бяха 38 милиона лева. При редицата подписани споразумения с „Титан", те опростиха около 8 милиона от задълженията към тях и техни свързани фирми. Към момента дългът е около 19 милиона. За 2 години, изграждан е и отбор и е свален дългът", напомни той.

„Основният дълг, както знаете, е към НАП. Към момента е 10,6 милиона лева. Само главницата е 7 милиона ,останалото са лихви.'

„Преди една седмица се свърза с мен човек с английски паспорт от турски произход. Той естествено имаше конкретни предложения към Ивайло Манджуков. В събота имаше разговор с него, след което в понеделник пак говориха и започнаха да подреждат контракт."

„В него изрично бе написано, че срещу 640 000 евро, което е сума за най-спешни разплащания, в която влизат и плащания към НАП и други три лица, които са като забележки към лицензионната комисия."

„Само при тези плащания щеше да има прехвърляне на акции. Аз смятам, че тази сума не е малка, за да иска някой да я даде и да не продължи издържането на този отбор."

„Вчера ми е пратил Дениз по и-мейл писмо, в което освен тази сума е готов да даде още 2 млн. евро, от новия сезон да се подпише договор с генерален спонсор и така клубът да продължи своя път по модела, по който вървим сега. Тоест съществуване на сегашния клуб и намаляване на задълженията.  Това за мен е единственият работещ модел и е най-чистият. Всичко останало няма как да проработи, а и е много уязвимо", напомни пак той.

„За мен няма как юридически да се осъществи идеята на Манджуков. Дори това да отговаря на търговския закон, ще има забележки от УЕФА. Такива врътки се опитват да правят и в други страни, ние не сме най-умните тука. За некоректен финансов феърплей, глобата може да стигне 1 милион евро", продължи Тодоров.

„Има договор с който Томов се отказва от претенции на „Лира". От два месеца се трупат още задължения, трупат се осигуровки, така че дългът към момента може и да стига 20 милиона лева."

„Аз ще изпълня ангажимента си като изп. директор. Още в понеделник ще подам жалбата за лиценза, която е необходима за разглеждане на Апелативната комисия. Ако са готови и документите, които трябва да съпътстват тази жалба, а те за да са готови, трябва да има разплащане, най-вероятно Апелативната комисия ще се произнесе в наша полза", сигурен е бившият вече шеф на ЦСКА.

„Ако решението е друго на собствениците, в друга насока, може и да не се подават документи"

„Към октомври 2008 година ЦСКА нямаше стотинка задължение към НАП. Само да ви кажа, че над 50 000 лв. са лихвите всеки месец, защото е ясно с какви проценти работи НАП. Това се трупа всеки месец."

„Защо през тези години не са плащани задълженията към НАП, не мога да кажа. Тогава са били играчите с високи заплати и данъците са били по-високи. Не са прикривани данъци, абсолютно са светли и в крайна сметка държавата си взема своите лихви върху това неплащане, което утежнява и положението на клуба.

Това не е най-големият проблем на клуба обаче. Най-големият са непосредствените задължения, които излизат от дела, претенции на футболисти и мениджъри. Когато излезе решението по дело, там няма възможност за разсрочване и за договаряне. Първо има глоба, после отнемане на точки и изваждане от групата. Това е големият проблем за ЦСКА. Държавата няма интерес ЦСКА да не съществува, докато е жив, ЦСКА ще може да връща тези задължения", напомни още Тодоров.