Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри европейското първенство по джудо за кадети до 18 години, което се провежда в столичната зала "Арена Армеец". На официалната церемония присъстваха още Сергей Соловейчик - президент на Европейския съюз по джудо, както и председателят на родната федерация Иван Михалев. В залата като гост беше и президентът на Международната федерация по джудо Мариус Визер.

"Горд съм, че България организира едни от най-престижните форуми по джудо на Стария континент. През февруари бяхме домакини на Европейската отворена купа за мъже и жени, а днес приемаме Европейския шампионат за кадети до 18 годишна възраст. Това е огромно доверие към нашите организаторски способности и професионалната работа на Българската федерация по джудо, каза министър Кралев по време на откриването. - През последните години родните джудисти показаха отлична подготовка на големите международни форуми, което увеличи популярността и социалната значимост на този спорт сред децата у нас."

"За Българската федерация по джудо и нашата страна е голяма част за четвърти път да бъдем домакини на европейско първенство, посочи Михалев. - Предстои да видим какво е бъдещето на европейското джудо и аз вярвам, че то е добро. Министър Кралев и Сергей Соловейчик наградиха кадетките в категория до 57 кг, където победителка стана финландката Емилия Канерва, на второ място се нареди Мария Гризлова от Русия, а на трето се класираха Лизе Келлер от Словения и Мариам Тшантурия от Грузия. Пред очите на министъра нашето момче Иван Стефанов спечели в оспорван двубой със словака Мирослав Копис бронзов медал в категория 81 кг и така донесе второ отличие за страната ни.

Вчера европейски шампион в категория до 55 кг стана Денислав Иванов. Европейското първенство по джудо за кадети до 18 години протича при изключително силна конкуренция с участието на близо 500 състезатели от 41 държави. България е представена от 17 джудисти - 10 кадети и 7 кадетки. Това са най-добрите ни състезатели при младежите и девойките. За да оценяват организацията на шампионата у нас са и 30 представители на Европейския съюз по джудо, които следят стриктно как се провежда състезанието.