Олимпийските игри в Рио Де Жанейро през 2016 г. ще струват близо 16,5 млрд. долара. Прогнозите са първоначални и е много възможно организаторите да похарчат повече от тази сума, пише bgathletic.com.

Те съобщиха, че парите ще бъдат похарчени не само за чисто спортните съоръжения, но и за инфраструктура, околна среда и всички допълнителни обекти, които ще обслужват спортисти, фенове и длъжностни лица.

Както обикновено при такива събития, голяма част от построените обекти остават за дългосрочно ползване и след края на спортния форум. 57 процента от бюджета ще бъде осигурен от държавата, а останалите 43 ще са частен капитал на спонсори. Сумата бе увеличена с около 4 млрд. още след първоначалното обявяване, а до началото на Игрите се очаква да набъбне значително.

Все така бавно върви изграждането на Олимпийския парк, като кметът на домакина Рио Де Жанейро Едуардо Паес не се ангажира кога точно ще бъде готов строежа. "Това е нашето най-голямо предизвикателство. Нямаме време за губене, но всичко е много сложно. Все пак имаме известен напредък", заяви той.

В момента над 2500 работници са ангажирани с проекта, но работата им е постоянно спирана заради стачки и инциденти. Това предизвика намесата на Международния олимпийски комитет, чийто представители правят постоянни инспекции. От МОК вече няколко пъти официално порицаха Бразилия за изоставането от сроковете.