"Ако момичетата ни успеят да си изиграят добре съчетанията ще влязат в борбата за медалите", това каза президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева по повод очакванията й към представянето ни на Световната купа в Ташкент.

Раева изказа очакванията си към Мария Матева и Невяна Владинова, както и ансамбълът ни жени, които ще представят България на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент.

"Очаквам момичетата ни да покажат добра форма и да си изиграят съчетанията, както трябва. Турнирът е много силен и всички фаворити при ансамблите са там. Има общо 12 ансамбъла, което е доста сериозна цифра за този турнир, както и всички най-силни гимнастички в индивидуалните дисциплини са там. Надявам се, Невяна и Мария ще успеят да покажат съчетанията си в най-добрата си светлина. Нашите момичета в момента са наистина конкурентно способни."

"Ако успеят да се справят съм сигурна, че ще имаме медали и в ансамблите и индивидуално. Запозната съм много детайлно със съчетанията на момичетата и им казах, че ако успеят да си ги изиграят добре те ще се набъркат в борбата за медалите. Много са талантливи и имат голям потенциал. Вярвам, че когато трябва ще ги изявят. Няма прохождащи, когато се състезаваш сред елитните състезатели."

"При девойките направихме изключителен отбор за кратко време. При девойките обаче на европейското първенство имаше страхотна конкуренция, както при ансамблите, така и при индивидуалното. Страхотен възход има на художествената гимнастика в последните години и популяризиране на спорта в Европа. За мен нашия ансамбъл беше истинска гордост и щастие, защото стартът им беше много страшен, защото започнаха от нулата. Щастлива съм, че станаха медалистки", каза Раева.

Президентът на федерацията разказа и спомените си за легендарната журналистка Маргарита Рангелова в чиято памет се организира турнир по художествена гимнастика.

"Маргарита Рангелова е една от двете журналистки, които направиха така, че художествената гимнастика да стигне до всяко сърце. Там имаше наистина градивна критика. Те правеха критиката да бъдат в помощ, а не да разобличат или омаскарят. В същото време тя пресъздаваше всичко по един уникален начин, защото не винаги българския зрител можеше да види всичко. Тя беше човека, който се опитваше да ми каже, че това, което Нешка прави е за мое добро. Нямаше сила, която да ме убеди тогава в това. Търсих мнението й. Тя много умееше да те накара да трепериш и да летиш, в същото време можеше да те размаже. Тя приемаше професията си като мисия. Мисия да бъдат в полза за нещо красиво и истинско", каза Раева.