Анди Мъри се класира за 1/4-финалите на турнира от Големия шлем US Open, след като надигра със 7:5, 7:5, 6:4 Джо-Вилфред Цонга.  Той запази традицията да играе успешно срещу французина и записа своята десета победа над французина в общо 12 мача помежду им. Срещата продължи 2 часа и 35 минути.

Мачът беше изключително оспорван, но Мъри спечели заради по-добрата си психическа устойчивост. И в трите сета той успя да направи пробив в решителния момент.

Първите два сета се развиха идентично. Двамата тенисисти си разменяха сервис-геймовете до 6:5 в полза на Мъри. И тогава шотландецът успяваше да пробие съперника си, за да затвори сетовете със 7:5.

В третия сет двамата си размениха по един пробив и той вървеше гейм за гейм до 5:4 в полза на Мъри, когато с втори пробив той реши всичко в мача и затвори срещата в своя полза с 6:4.

За успеха на Мъри важна роля изиграха непредизвиканите грешки на неговия съперник, които бяха 43 срещу само 18 на шотландеца. Освен това Анди реализира и доста повече уинъри - 45:32. Така Мъри стигна до четвърти пореден четвъртфинал в Ню Йорк и общо пети в кариерата си. За Цонга, който се бори до последно с Мъри, остава утехата, че достигна до 4-ия кръг на всички от турнирите от Шлема през този сезон.

Така четвъртфиналите ще предложат едно от от емблематичните съперничества на съвременния мъжки тенис - Мъри - Джокович. Статистиката сочи предимство от 12:8 в полза на Джокович. Тази година сърбинът се наложи в Маями в единствения им мач. Апогеят на съперничеството им обаче беше през миналия сезон, когато Джокерът спечели Australian Open, но месеци по-късно Мъри сбъдна мечтата си, вдигайки титлата от Уимбълдън след триумф над Новак.

Стан Вавринка се нуждаеше от цели 75 печеливши удара, за да отстрани Томи Робредо със 7:5 4:6 7:6(7) и 6:2. Испанецът имаше само 19. Швейцарецът определено се справи с един от най-неудобните си съперници, записвайки една трета победа в общо девет мача помежду им. Предишната дойде на тазгодишния Australian Open, където просто никой не беше в състояние да спре вдъхновения Вавринка по пътя му към първа титла от Големия шлем.

Стан се класира на четвъртфиналите на US Open за трети път, като миналата година игра полуфинал, където го спря Новак Джокович. Следващият съперник на швейцареца ще е един измежду Милош Раонич и Кеи Нишикори.