Рафаел Надал завърши сезона със загуба. Рафа опита да изстиска максимума от моментните възможности, но просто не намери достатъчно аргументи срещу Новак Джокович на полуфинала на ATP World Tour Finals и записа поражение с 3:6, 3:6. Ето какво заяви испанецът след края на двубоя:

- Какво прави Джокович толкова труден за побеждаване в момента?
- Всичко. Ударите на Новак са страхотни, ретурите му са невероятни, а през тази година подобри и сервиса си. Той успява да играе почти без да греши и променя посоката толкова лесно без да губи дълбочина в ударите си. Джокович просто прави всичко на много високо ниво, беше по-добър от мен днес и заслужава всички успехи, които постигна през сезона. Когато някой играе по подобен начин мога само да го поздравя и да му пожелая да не е толкова силен догодина (смее се).

- Струва ми се, че през последните месеци променихте техниката на изпълнение на форхенда си към малко по-плоско изпълнение. Какъв е следващият ви ход?
- Не, не съм променял техниката си, защото смятам, че е добра. Работя по позиционирането ми на корта и начина, по който построявам точките и мисля, че напреднах чувствително през последните месеци. Сега трябва да продължа да тренирам по същия начин, ако искам да имам шансове срещу Новак през 2016-а. Доволен съм от участието си в Лондон и сега ми предстои седмица почивка.

- Почувствахте ли ефекта на вчерашния дълъг мач с Давид Ферер?
- Не, това не беше причината за загубата.

- Трудно ли е да не сте разочарован след подобен мач или успявате да се концентрирате и веднага да започнете да работите, за да подобрите играта си?
- Много рядко в кариерата ми съм се чувствал разочарован. Когато един тенисист е по-добър от теб, можеш само да потърсиш решение и това се опитах да направя по време на мача, но днес то не съществуваше. Мисля, че Новак е на толкова високо ниво, че не може да се развие още много, докато аз мога, така че ще опитам да намаля дистанцията помежду ни. В момента успявам да се състезавам с всички освен с Джокович и това е голям напредък, но не ме задоволява.

- Какво мислите за финала на купа "Дейвис", който приближава? Клеят ще помогне ли на белгийците?
- Не мога да кажа със сигурност, дали клеят ще помогне на белгийците, но разликата може да се забележи при втората ракета на Великобритания. Анди играе силно на всички настилки. Ако бях в щаба на Белгия, вероятно планът ми щеше да е фокусиран върху това да победя два пъти втората ракета на гостите и след това да се опитам да спечеля титлата в мача на двойки. Ако успея да измъкна победа срещу Анди - страхотно, но мисля, че белгийците избраха клея, за да опитат да приложат тактиката, която току-що обясних.

- Да се върнем на вашата игра. Как се чувства тялото ви в края на сезона?
- Чувствам се здрав и силен. Тренирам усилено и отново съм готов за дълги мачове. В края на сезона съм много по-малко притеснен, отколкото в началото му. Мога да се готвя всеки ден и да издържам на високо интензивни тренировки, което ми помага изключително му много.

- Казахте, че Новак е почти непобедим. Изправяли сте се срещу най-добрия Джокович и срещу най-добрия Федерер. Възможно ли е да ги сравните?
- Да, но не искам да го правя (смее се). Благодаря ви много, желая ви хубаво изкарване на коледните и новогодишните празници и ще се видим отново през 2016-а.