"ЛукОйл"-България, който е клонът у нас на могъщата руска фирма, се сочи за най-богато предприятие в страната ни. То притежава нефтената рафинерия край Бургас, която е най-голямата на Балканския полуостров, стотици бензиностанции и т.н.

Ако "Лукойл" закупи футболния Левски, то ще разшири присъствието си в спорта у нас. Както е известно, от няколко години фирмата спонсорира мъжкия баскетболен отбор Лукойл-Академик, както и женския баскетболен тим Лукойл-Нефтохимик. Под шапката на концерна е и мъжкия волейболен отбор Лукойл-Нефтохимик. Най-големите пари се наливат в Лукойл-Академик от 2000 г. насам, който се превърна във водещия тим
в баскетбола ни и спечели редица титли у нас, като направи и забележителни победи на евросцената.

Отборът играе мачовете си от първенството в зала "Правец" в родното място на комунистическия диктатор Тодор Живков. Тя е основно реконструирана през 2002 г. и разполага с 1000 седящи места. В нея могат да се провеждат състезания по баскетбол и волейбол. Към нея има зала за аеробика, тренировъчна зала за тенис на маса, фитнес зала, сауна, модерни съблекални. Лукойл-Академик играе там мачовете си от вътрешното първенство.

Тя е част от огромния спортен комплекс "Правец", който включва още два затревени футболни терена, два тенис корта, много търговски обекти и др. Баскетболните и волейболният отбори на концерта са под една шапка в Обединен спортен клуб Лукойл, чийто спортен директор е Сашо Везенков. 

Силната фигура в български клон на Лукойл е шефът му Валентин Златев. По-рано тази година много шум се вдигна и около сватбата на боса със 22-годишната манекенка Люба Стефанова, заради която бяха затворени Националния исторически музей и заведението "Син Сити", където беше церемонията и съответно купона. Сватбата се отличаваше с мащаба си, подплатен с огромни финанси, с това, че бе закрита за журналисти, охранявана от НСО, частни гардове и уважена от президента Георги Първанов, посланика на Русия и т.н.

Не за пръв път се говори за интерес на Лукойл да влезе и във футбола ни. Преди няколко години фирмата се спрягаше за кандидат купувач пак на Левски, както и на ЦСКА. Евентуалната придобиване на контролния пакет с акции на "синия" футболен клуб се свързва и с интерес за инвестиране в спортна-база "Раковски", която се очаква да бъде дадена за дългосрочно ползване на Левски.

Интересно е, че руския Лукойл е спонсор на футболния Спартак (Москва), а и наскоро направи безуспешен опит да закупи английският Тотнъм. Сръбският клон на Лукойл пък издържа мъжкия баскетболен отбор на Цървена звезда.