Спортист номер едно на България за 2013-а година - Иво Ангелов даде специално интервю за Topsport.bg. Световният и европейски шампион коментира какво се е променило за него след спечелването на приза „Спортист на годината 2013", няколко месеца след завоюването на отличието. Шампионът ни сподели, че според него миналогодишният претендент за наградата Григор Димитров има всички шансове този път да вдигне ценната статуетка, но загатна и че дали това ще се случи, ще стане ясно едва след мача между Владимир Кличко и Кубрат Пулев.

Ето и мнението на Ангелов:

„Честно казано няма особено голяма промяна за мен, след спечелването на отличието. Това, което е различно, е че може да се каже, че станах малко по-познат на хората. Често се случва непознати да ме спрат на улицата, в ресторант или на обществено място и да поискат да се снимат с мен. За мен това е истинско удоволствие - човек, който не те познава лично, да пожелае само да стисне ръката ти, само да те поздрави.

Не мога да виня никого за някои от коментарите, които се появиха в медиите след церемонията за „Спортист на годината". Всеки има право публично да изрази своето мнение. Живеем в демократична държава и можем да правим и говорим каквото преценим. Аз мога само да кажа за пореден път, че хората ме избраха, защото станах световен и европейски шампион, в рамките на само една календарна година. В олимпийски спорт, какъвто е борбата, това е повече от отлично постижение. Нормално е да е имало и хора, които са предпочитали друг спортист. Съвсем естествено е да са искали Григор Димитров да спечели, все пак неговият успех също бе изключителен. Виждате, че той продължава да е безупречен в представянето си и през тази година. Защо пък да не стане „Спортист на годината 2014"? Има всички предпоставки това да стане факт. Но все пак нека изчакаме мача на Кубрат с Кличко и след това ще говорим. Там залогът е огромен и не се наемам да прогнозирам крайния развой на срещата.

Лично за мен наградите не са най-важното. Важното е, че Кубрат, Григор, а защо не и аз успяваме да радваме България с успехите си. Не е ли това целта, в крайна сметка? Спортистите винаги са лицето на една държава, независимо дали тя е малка или голяма. Желая успех както на Григор, така и на Кубрат. Нека продължаваме да славим страната си пред света", призова шампионът на планетата.

„Аз продължавам с подготовката си за Световното първенство в Узбекистан през септември, което предстои. Ще проведем заключителни лагери преди надпреварата, първият от които започва утре и ще бъде в Полша. На Мондиала ще дам всичко от себе си и ще се стремя не толкова към титлата, колкото към едно силно представяне, с което да не разочаровам треньорите, ръководството, а и семейството си. Дано само продължа по същия начин - без травми и тежки контузии. Основната цел, разбира се, са Олимпийските игри в Рио през 2016-а. Това е мотивацията, която ни води. Тренирам на доста високи обороти, но това е нормално - човек се усъвършенства докато е жив. Без значение колко и какви титли има срещу името си", категоричен бе Ангелов.

Навлизането на ММА (смесените бойни изкуства) в България не е нещо изненадващо. Може да се каже, че сме „узрели" за подобен атрактивен спорт. Много мои съотборници се включват в такъв тип състезания и това е причината да ме виждате на различни гала вечери по ММА. Не, нямам амбиции в този спорт. Аз съм борец и мисля и за в бъдеще да съсредоточавам всички свои професионални усилия единствено в борбата. Радва ме фактът, че много от борците се справят чудесно в ММА. Според мен това не е учудващо и странно, защото физическата подготовка и техниката на един борец винаги биха му били от полза за среща в смесените бойни изкуства.

Защо пък в бъдеще да не направя и аз стъпката към треньорската професия? Да, има доста време още, докато дойде този момент, но с удоволствие бих направил нещо подобно. Ще се радвам да мога да предам това, което зная на децата. На тези, които тепърва правят плахите си крачки към големия спорт".

Какво каза Иво Ангелов за Валентин Йорданов, Армен Назарян и бъдещето на борбата четете ТУК!