Днес премиерът на България - Сергей Станишев, ще се срещне с украинския бизнесмен Константин Жеваго, съобщи bTV. Вчера министър председателят стопира сделката за "Кремиковц" с украинеца. Той бе сочен и като сигурен съсобственик на най-титулования клуб у нас - ЦСКА. "Кремиковци" и футболният ни гранд бяха държани досега от индиеца Прамод Митал.

Както е известно, за днес бе планирано одобряването на сделка с украинския бизнесмен за придобиването на металургичния комбинат "Кремиковци". Жеваго и най-богатият украинец Ринат Ахметов плануват да помагат финансово и на ЦСКА, след като купят контролния пакет акции на "Кремиковци".

След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, часове след като Димитров се срещна със сегашния собственик на 75 на сто от завода - индийският милиардер Прамод Митал, и бе съобщено, че продажбата ще бъде финализирана "до часове", Станишев спря сделката. Повод за обрата бе, че в разговор между министър председателя и американския посланик Джон Байърли той е бил информиран, че интерес проявява и компанията "Норд Американ стийл". Американска компания има около 60-годишна история и опит в тежката индустрия и е производител на специални стомани.

Премиерът отбеляза, че без съгласието на Петър Димитров, който представлява 25-процентното държавно участие в дружеството, сделка няма да има. Той твърди, че има и други потенциални купувачи на "Кремиковци" според bTV.