Бившият чилийски тенисист Марсело Риос има намерение да поиска от Международната тенис федерация (ITF) да бъде признат като шампион от Australian Open през 1998 г. В това издание на турнира той отстъпи на финала срещу Петер Корда, който обаче няколко месеца по-късно бе наказан за употреба на допинг, след като даде положителна проба за нандролон по време на Уимбълдън.

"Марсело ни помоли да подадем молба към Международната тенис федерация за ново преразглеждане на случая, чиято цел е да се установи дали в този финал Корда е използвал забранени субстанции", коментира президентът на чилийската федерация Хосе Хинцпетер. "Ако това разследване докаже, че Корда е използвал допинг в Австралия, тогава победителят от мача ще бъде Марсело Риос и по този начин той ще се превърне в първият чилиец, спечелил титла от Големия шлем."

Марсело Риос е единственият тенисист, изкачил се до върха в световната ранглиста без да е спечелил титла от Големия шлем.

Той настоява случаят да бъде преразгледан тъй като винаги се е опасявал, че не е трябвало да загуби този мач, ако е играл с човек, който е бил под въздействието на стимуланти.

Хинцпетер заяви още, че "Риос решил да повдигне въпроса по примера на аржентинската легенда Гийермо Вилас, който подаде молба за ново пресмятане на точките му от сезон 1978 с надеждата АТР да го признае за бивш №1 в ранглистата.