Отборите на Литекс и Левски се изправят в едно от емблематичните дербита в „А" група. Сблъсъкът придобива още по-голямо значение, тъй като победителят  ще оглави временното класиране в българското първенство. Това стана възможно, след като вчера лидерите от Лудогорец допуснаха домакинска издънка срещу Черно море (1:1).

За разлика от останалите си двубои, тази вечер Литекс се радва на сериозна домакинска подкрепа. Същото обаче важи и за гостите от София, които са изпълнили до краен предел сектора за гости. Традиционно „сините" ултраси имат доста проблеми с ловешката полиция, които често завършват с масово сбиване.

Левски ще бъде доволен и на точката, тъй като тя ще остави отбора от „Герена" на само точка от лидерите. Въпреки това, Стойчо Стоев вече заяви, че селекцията му ще играе само и единствено за успеха в Ловеч. Това обаче ще бъде истински подвиг с оглед сериозната криза в нападението. Атанас Курдов е извън групата, тъй като още се възстановява от комоциото срещу Ботев (Пд). Умар Диаби е на резервната скамейка, но невъзстановеният французин ще влезе в игра само в краен случай. Така в предни позиции отново ще видим новото попълнение Линел Китамбала. Двубоят също така пропуска контузеният Владимир Гаджев.

Литекс постепенно набра скорост след няколкото колебливи мача под ръководството на Лауренциу Регекампф. Отборът победи последователно Ботев (Пловдив) и Черно море, а преди седмица си тръгна с ценна точка от Разград. Големият отсъстващ в техните редици ще бъде капитанът Страхил Попов, който изтърпява един мач наказание.

На негово място се появява Елтон Дос Рейс, който ще си партнира в отбрана с Иван Горанов, Рафа Перес и национала Антон Недялков. В предни позиции ще се разчита на атомното трио Асприля-Нунеш-Бьорн Маарс Йонсен.

Главен арбитър на двубоя е Цветан Кръстев нещо, което предизвиква много полемики, тъй като той е бил част от юношеските формации на „оранжевите". Гореспоменатият свири и последният успех на Левски като гост, който бе при тежката визита на Славия. Негови помощници са Диян Вълков и Мартин Маргаритов. Събитията зад двете врати ще наблюдават Ивайло Стоянов-Сватбата и Ангел Ангелов. Съдийски наблюдател е Йордан Гулев.

ЛИТЕКС-ЛЕВСКИ (Стартови състави и развой на срещата по минути)