В края на февруари 2015-а бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - два пъти месечно, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научавате в поредица епизоди от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев.


Днес ще говорим за:

Оксандролон (по-познат като анавар):


Вярно ли е, че анаварът е „лек" анабол с умерено действие и не води до прекомерен мускулен растеж, но пък увеличава рязко силата?
- Нека разясним - това е орален анаболен стероид. В момента мисля, че този медикамент е спрян от производство и никъде не се произвежда. Всичко, което може да се намери, е нелегален вариант.

Защо?
- По принцип се смята за „лек" препарат, защото няма толкова странични ефекти, но всъщност не е лек. Всичко зависи от дозировката, както вече споменах, когато разглеждахме някои от останалите продукти. Този, в определени дози и отново да подчертаем - с медицинска цел - може да се ползва дори от жени и деца и оттам идва и заблудата, че е по-малко вреден и умерен.

От жени и деца?
Да, но в точно определени, медицински количества.

Потиска глада и спомага за изгарянето на мазнините? Превръща ли изгорените мазнини в мускул и ако "да", то как точно се случва това?
- Това с потискането на глада е малко спорен въпрос. Разговарял съм с всякакви атлети, които са го употребявали, като по-скоро спомага за горенето на мазнините по специален механизъм, увеличава умерено мускулната тъкан, а в сравнение с останалите разгледани от нас препарати - не влияе толкова негативно върху собственото производство на тестостерон и на спермогенезата.

В този ред на мисли, как ще коментираш спекулациите, че почти няма странични ефекти?
Може би, но пак подчертавам - само когато е в медицински дози, с цел лечение на тежки заболявания. В прекомерни количества страничните ефекти ги има и са подобни на тези, които се наблюдават и при останалите анаболни стероиди.

Друго разпространено схващане, че при употребата му няма натрупване на естроген, тоест не спира растежа. Така ли е в действителност?
- Умерен растеж на мускулната тъкан, без задържане на вода и не се преобразува в естроген. Няма водна задръжка, да. Но няма вариант да кажем, че е съвсем безобиден. Ако един тийнейджър вземе стероид, първоначално има растеж на тъкан - мускулна и сухожилна, но се затварят епифизите и спира растежа на височина. Не само - може да спре развитието на костната система. Не става дума само за височина, но и за разширяването на гръдния кош. Няма потискане на собственото производство на тестостерон.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!