Норвежкият гросмайстор Магнус Карлсен ще загуби титлата си световен шампион по шахмат, ако не подпише договор за участие в мача с индиеца Вишванатан Ананд до 31 август, съобщават норвежките средства за масова информация. Мачът за световната титла трябва да започне на 7 ноември в Сочи (Русия).

Световният шампион Магнус Карлсен трябва да играе с индийския гросмайстор Вишванатан Ананд, спечелил турнира на претендентите през 2013 година в Ханти-Мансийск. Ако Карлсен не подпише договор за участие в мача, вместо него за шахматната корона ще играят Вишванатан Ананд и руският гросмайстор Сергей Карякин, заел второ място на турнира на претендентите.

Карлсен помоли Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) да отложи мача, но получи отказ. След това норвежкият гросмайстор поиска да му дадат повече време за размисъл, но ФИДЕ отхвърли и това.

"Ние не можем да ви дадем повече време. За подготовка за мача остават само два месеца. При цялото ми уважение към световния шампион ние не може да чакаме още няколко седмици", каза вицепрезидентът на ФИДЕ Израел Гелфер.

Карлсен стана световен шампион през 2013 година, побеждавайки тогавашния световен шампион Вишванатан Ананд. През 2010 година Магнус Карлсен отказа да участва в турнира на претендентите за световната шахматна корона в знак на протест против системата за определяне на победителя.