Роджър Федерер може и да изпусна два шанса за 18-а титла от Големия шлем през този сезон, но сега изглежда напълно фокусиран върху трофея за купа "Дейвис", който е едно от малкото празни места във витрината му. Маестрото излезе като тотален фаворит срещу Симоне Болели на твърдите кортове в Женева в полуфинала на Световната група. С две победи и без загубен сет в досегашните им мачове и едва 13 гейма на сметката на съперника.

Последният му успех над 76-ия в света дойде именно в купа "Дейвис" през 2009-а и сега Роджър "повтори упражнението" макар и с малко повече усилия за 7:6(5), 6:4, 6:4. В първия сет Федерер и Болели се "захапаха" здраво и тайбрек трябваше да реши спора им. И макар шестте гейма за Болели да бяха почти половината от целия му досегашен актив срещу швейцареца, те не му стигнаха за сета, който Федерер открадна със 7-5 точки. Във втория Болели продължи упоритата съпротива, но се пречупи в седмия гейм и след 4-6 вече изглеждаше, че времето му на корта изтича.

Битката вдъхнови някои изключително зрелищни разигравания, които със сигурност са задоволили очакванията на феновете на "кръстоносците" за шоу с марката Федерер. Още в началото на втория сет двамата нанизаха страхотна серия от форхенди по късия диагонал, която Болели приключи с брилянтна къса, но Федерер я достигна и със светкавично движение на китката я завърши отново по диагонала.

При 5-4 и 30-30 пък, нова размяна на високи обороти привика Роджър в центъра на мрежата, той "извади от шапката" магическо стоп воле, но страхотното придвижване на италианеца го принуди да пласира и брилянтен прехвърлящ удар. В този гейм швейцарецът се измъкна и от две точки за пробив, преди да затвори сета. Швейцарецът удари рано за 2-1 в третия и нататък уверено съхрани аванса си за още едно 6-4.

Във втория мач Стан Вавринка също не беше в настроение да дава особени шансове на италианците и отнесе Фабио Фонини с 6:2, 6:3, 6:2. Досега двамата имаха 4 двубоя на клей, като швейцарецът загуби единствено последни от тях в Акапулко миналата година. Пред собствена публика обаче проби рано за 3-1 и още един път за 6-2 в откриващия сет. Вавринка удари по същото време и във втория, като този път Фонини израви до 3-3, но предаде следващите 3 гейма и вече изоставаше с 0-2. Стан поддържаше огъня на агресията в играта си до последната точка и експресно затвори двубоя с 6-2.

Днес световните №3 и №4 са заявени за двойките срещу Паоло Лоренци и Андреас Сепи. Швейцарците се целят не само в трета поредна победа над Италия за купа "Дейвис", но и в първи финал от 22 години.