Селекционерът на юношеския национален тим Александър Димитров коментира в „Спортно шоу Гонг" по „Дарик" радио скандала с черно тото, който избухна около отбора, като се опита да повдигне леко завесата върху случилото се.

„Напрежението беше много голямо, защото разбрахме на 16-и срещу 17-и, часове преди да излетим за Виена. Чест прави на състезателите - те ми казаха за предлагане на подкупи за симулативна игра с цел да загубим катастрофално. Извикахме състезателя - доста беше претеснен може и да е бил заплашван, това следствието ще го разкрие. Това повлия негативно на представянето ни. Доверието, което е изградено и светкавичната реакция на г-н Михайлов, който показа категорична воля да се бори, това искам да отбележа. Не мога да кажа дали в един, два или три мача е трябвало да паднем катастрофално. Ние загубихме, но спечелихме голямо доверие на основа, на която може да продължим и нататък."

„Разговаряйки с този играч, не го обвинявам, с щаба преценихме, че главата не му е чиста и няма да може да се представи адвекатно и преценихме, че трябва да го отстраним. Буквално преди да излетим го отстранихме. Неслучайно имаше напрежение и върху останалите преди мача с Германия. Те са големи мъже и герои и загатнаха за своя потенциал."

„Беше нещо ужасно. Не го пожелавам на никого. Беше много тежко. Чест прави на всички, че това остана само вътре в кухнята. Колектив сме - никой не се изпусна с цел да не се възпрепятства разследването."

Димитров отказа да коментира дали опитът за вербуване е станал на бензиностанция до хотела на отбора в Правец.

„Не ми се ще да влизам в детайли и подробности, защото една дума може да осуети следствието. Много неща знам, но това е от компетенцията на следствието."

„Не, честно казано не ми е минало през акъла дали някои действия на терена не са били продиктувани от този случай - имам им доверие на 100 процента и те го доказаха. Аз го отдавам на напрежението, няма как това страшно нещо да не им повлияе на психиката."

„Не знам колко напред са пипалата на това явление. За мен е долно. Трябва да изкрещим за причините и това е обществото и средата, в които тези деца се развиват. Не може да се атакуват национални състезатели на такъв форум. Ако някой се беше поддал, нямаше как да се приберем, защото нямаше как да си донесем головете в самолета."

„Г-н Борислав Михайлов реагира мигновено. Изказвам своята благодарност за цялостната му реакция и действията му към юношеския национален отбор. Той се грижи и дава всичко, което може за националните отбори."

„Искам да си говорим за хубави неща - че контролирахме мачовете на европейското. Говорено е с повече футболисти, а не само с един във въпросния случай. Надявам се обаче  да сме поставили основа и да сме пример за това нещо", завърши Александър Димитров.

Припомняме, че България записа три загуби в предварителната група на Европейскотоза юноши до 19 години  - с 0:3 от Германия и с по 0:1 от Украйна и Сърбия.