Пабло Куевас спечели своя 12-и пореден мач на АТР тура. Уругваецът започна от квалификациите на турнира в Умаг, където преодоля трима противници, в основната схема записа още три победи. Той си осигури място на финала от надпреварата след 6:3, 6:4 срещу водача в основната схема и финалист от миналата година Фабио Фонини.

В началото на 2013 г. Пабло дори не фигурираше в ранглистата, тъй като дълго време се възстановяваше от травма в коляното и нямаше възможност да се състезава, но след великолепното си представяне в Бостад, а сега и в Умаг, си гарантира изравняване на рекорда си в ранглистата - №45 в света. Спечели ли титлата, ще дебютира в Топ 40.

Съперник на 28-годишният уругваец ще е миналогодишният шампион Томи Робредо, който спря победителя от 2012 г. Марин Чилич. Хърватинът бе в серия от цели 15 поредни победи на родна земя и шест в Умаг, но днес пропиля купища шансове и заслужено отпадна. Чилич водеше с 5-3 гейма и 40-15, а в последвалия тайбрек имаше преднина от 6-3 точки, но сетболите бяха пропиляни.

Представителят на домакините изпусна още два сетбола на свой сервис, а при 10-10 точки направи и двойна грешка, което даде златен шанс на Робредо да измъкне първия сет и испанецът нагледно демонстрира как трябва да се възползваш от възможностите си. Втората част се реши с един единствен пробив и след малко над 100 минути игра миналогодишният шампион отново е на финал в Умаг.

Полуфиналите трябваше да се играят в събота, но проловни дъждове в Хърватска объркаха програмата и се стигна до ситуация, в която днес следобед се проведоха двата полуфинални сблъсъка, а мачът за титлата ще започне няколко часа по-късно - от 21:00 ч. българско време.