Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е изключително доволна от представянето на българските гимнастички.

"Тази Световна купа затвърди класата и мястото на "златните момичета" от ансамбъла ни сред медалистите. Момичетата на Ина Ананиева за пореден път показаха характер, сила и възможности, спечелвайки Световната купа. Коментарите за класата и композициите им говорят достатъчно и красноречиво. Световната купа в Ташкент също така показа голямото израстване на индивидуалните гимнастички Мария Матева и Невяна Владинова", коментира Раева пред официалния сайт на централата.

"Класирането им в многобоя и участието им на финалите доказва, че двете ни прекрасни състезателки имат потенциал за първата осмица при индивидуалното, даже и за медал (оценката 17,850 точки на Мария Матева на обръч и четвъртото й място). Момичетата все още допускат грешки, но при верен анализ и добра работа в подготовката резултатите ще се подобрят със сигурност. Радващото е, че България разполага с две равностойни талантливи състезателки, които притежават необходимите качества за постигане на желаните резултати", каза още Илиана Раева.

Националният ансамбъл на България за жени спечели два златни и един сребърен медал на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан).
Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска-Величкова и Християна Тодорова завоюваха злато в многобоя и на финала на два обръча/три чифта бухалки и станаха втори на финала на пет ленти.

За съчетанието си с обръчи и бухалки световните шампионки от Измир'2014 получиха оценка от 18.000 точки. На второ място е Испания със 17.700 точки, а на трето - Беларус със 17.600 точки.

На пет ленти българките бяха оценени със 17.350 точки. Шампион в този финал е Израел със 17.450 точки, а на трето място се класира Беларус със 17.250 точки. Представянето на България е изключително в конкуренцията на всички най-добри ансамбли, с изключение на този на Русия, който не участва в Ташкент. Супервайзер на турнира е трикратната световна шампионка и член на Техническия комитет на ФИГ Мария Гигова.

В надпреварата при жените Невяна Владинова и Мария Матева също се представиха отлично. Владинова е осма в многобоя, а Матева - девета. Матева завърши на престижното четвърто място на финала на обръч с оценка 17.850 точки. Владинова се класира пета във финала на бухалки с оценка 17.450 точки и шеста на топка със 17.350 точки.

Рускинята Маргарита Мамун взе всички златни отличия на финалите.