Българското колоездене е пред историческо постижение. За пръв път наш сънародник може да вземе участие в едно от най-големите състезания в света на този спорт - Джиро д'Италия.

В над 100-годишната историята на Обиколката на Италия не е имало български представител, но това може да се промени съвсем скоро.

Николай Михайлов, който миналата седмица стана балкански шампион на индивидуалния часовник в Биелина, има огромни шансове да влезе в историята.

Състезателят на полския отбор ССС Полковице трябва да се представи на ниво в започващата в неделя Обиколка на Турция, за да си спечели място сред 9-те колоездача на отбора си за Джирото.

„Нашият отбор разполага с 26 колоездачи, а на Джирото стартират само 9. Ще подберат тези, които са в най-добрата форма. Едната част от тима ни ще кара в Турция, другата - в Обиколката на Хърватия. Накрая директорът ни ще избере състава за Италия. За да съм аз в него, трябва да карам силно в Турция", сподели пред Topsport.bg Николай Михайлов, когото намерихме да тренира в родния Свиленград.

„Както знаете, още няма българин, карал в Джирото, дано аз да съм първият. Заминавам за Турция в петък. Ще се борим за генералното класиране, нямаме амбиции за другите фланелки. Лидер ни е италианецът Давиде Ребелин, който миналата година завърши четвърти. За да гоним добро класиране в генералното, трябва да си пазим силите за етапите, които завършват на изкачване", продължи Михайлов, който коментира и страхотния си успех на Балканиадата.

„Отидох там, защото целенасочено се готвя за Обиколката на Турция. Бях си в Свиленград и от Българския колоездачен съюз ме поканиха да карам за страната си. Това състезание ми беше от полза и на мен. Аз по принцип съм си часовникар, а трасето бе много подходящо за стила ми", разкри колоездачът ни.

„Що се касае до общия старт, то там трасето бе дълго, но напълно равно, което изобщо не ми е по вкуса и финиширах с основната група. Нямаше нито едно изкачване, а на мен не ми е в това силата", завърши Николай Михайлов.