Отборът на Байерн (Мюнхен) направи сериозна крачка към класиране в следващата фаза, след като немският гранд спечели визитата си на Арсенал с 3:1, в първи осминафинален мач от Шампионската лига.

Баварците за пореден път демонстрираха, че се намират в чудесна форма и нямаха почти никакви проблеми срещу намиращия се в сериозна игрова криза тим на Арсенал. Мюнхенци тръгнаха отлично с гол на Кроос още в 7-ата минута, а малко след това Мюлер удвои.

„Топчиите" се върнаха в мача след попадение на Подолски с 55-ата минута, но след трети гол дело на Манджукич, немският колос почти уби всякаква интрига в ответния двубой на 13-ти март.

Това бе и първи успех в Англия за възпитаниците на Юп Хайнкес от цели 12 години.

Двубоят на „Емирейтс" започна с активна игра от страна и на двата тима. Английските домакини направиха две опасни атаки към Нойер, но и в двата случая нямаше човек в наказателното поле,който да засече прострелните пасове на крилата.

„Студеният душ" за „топчиите" дойде в 7-ата минута, когато те инкасираха вече станалия традиционен ранен гол в своята мрежа. Резултатът стана 0:1 за Байер, след като баварците сътвориха постепенна атака. Томас Мюлер бе на дясното крило и центрира към Тони Кроос, който бе на границата на наказателното поле. Получил топката на удобния си крак, националът на Германия бе безпощаден и с мощен удар в средата на вратата остави Шчесни безпомощен.

Последваха няколко хаотични атаки на „артилеристите", но нещата продължаваха да се контролират от играчите на Байерн.

Кошмарът за домакините продължи и в 20-ата минута, когато резултатът бе удвоен. Този път в прегръдките на своите съотборници се оказа Томас Мюлер, който отблизо направи 0:2. Голяма вина за гола имаше и полският страж Войчех Шчесни, който не се намеси добре при удар с глава на Ван Буйтен. Стражът не успя да отбие топката  надалеч и тя попадна в краката на Мюлер, който от 50 сантиметра направи преднината за своите много добра.

Секунди след подновяването на играта, арбитърът на двубоя Свен Моен пожали Бакари Саня, който влезе брутално в краката на съперник, за което обаче получи само жълт картон.

В 33-ата минута играчите на Байерн допуснаха първа сериозна опасност пред своята врата, но удар на Мертезакер бе самоотвержено блокиран от Даниел Ван Буйтен и Тони Кроос.

Краят на полувремето можеше да донесе и класиката за Байерн, но хубав изстрел с глава на Марио Манджукич мина на сантиметри от лявата странична греда на Шчесни.

Десет минути след подновяването на играта, отборът на Арсенал успя да се върне в мача след гол на Лукас Подолски. Принц Полди наказа сънародниците си, след като се възползва от неразчетено излизане на Нойер при един корнер и безпроблемно с глава направи 1:1.

Попадението даде криле на „топчиите", които натиснаха здраво своя съперник. На няколко пъти Нойер трябваше да се намесва решително при опасни центрирания в неговото наказателно поле.

Баварците отговориха с мощен изстрел на Тони Кроос, който бе избит в ъглов удар след чудесна изаява на Шчесни.

В 72-ата минута Арсен Венгер направи двойна смяна и замени декорираните в жълто Рамзи и Подолски с  Томаш Росицки и Жиру.

Именно французинът можеше да изравни резултата още с първото си докосване.  Уолкът проби чудесно по крилото и пусна отлично към намиращия се малко зад дузпата Жиру. Нападателят засече топката по чудесен начин , но ударът му попадна точно в обсега на Нойер, който макар и с трудности успя да избие.

И точно, когато всички очакваха, че „топчиите" ще изравнят, гостите от Байерн (Мюнхен) стигнаха до трето попадение във вратата на Арсенал. Робен пусна отлично към навлизащия на задна позиция Филип Лам, капитанът подаде остра топка в наказателното поле, която бе засечена нескопосано от Маднджукич, но след рикошет в крака на Саня и голяма доза късмет, кълбото отново се оказа в мрежата на Шчесни.

Секунди след това последва нова баварска атака, но резервата Марио Гомес направи непростим пропуск.

До края на срещата не се случи нищо различно и така баварците ще очакват ответния двубой с далеч по-голямо спокойствие. Срещата-реванш е насрочена за 13-ти март на стадион „Алианц Арена" в Мюнхен.

АРСЕНАЛ-БАЙЕРН (МЮНХЕН) 1:3

0:1 Кроос (7'), 0:2 Мюлер (20'), 1:2 Подолски (55'), 1:3 Манджукич (76')

СТАДИОН: „Емирейтс" (Лондон)

СЪДИЯ: С. Моен (Норвегия)

АРСЕНАЛ: Шчесни, Саня, Мертезакер, Фермаелен, Кошчелни, Артета, Уилшир, Уолкът, Рамзи, Касорла, Подолски  (резерви: Маноне, Дженкинсън, Диаби, Росицки, Окслейд-Чембърлейн, Жиру )

БАЙЕРН (МЮНХЕН): Нойер, Данте, Ван Буйтен, Лам, Рибери, Мартинес, Мюлер, Алаба, Швайнщайгер, Кроос, Манджукич (резерви: Щарке, Рафиня, Робен, Шакири, Густаво, Тимошчук, Гомес )