Германката Кристина Шваниц спечели състезанието на тласкане на гюле от Диамантената лига по лека атлетика в Стокхолм (Швеция). Турнирът в Стокхолм е днес, но за вчера бяха изтеглени състезанията на гюле мъже и жени. 

Лидерката в световната ранглиста беше без конкуренция и стигна до четвъртия си успех от шест състезания във веригата през сезона с 20.13 метра. Втора завърши Мишел Картър (САЩ) с 19.24 метра, а трета се нареди Анита Мартон (Унгария) с 18.74 метра.

Примата в гюлето през последните години Валери Адамс отново претърпя „катастрофа” в сектора. Преди година тя претърпя операция на рамото и дебютира в състезания едва преди 3 седмици, като загуби първото. По-драматичното е, че новозеландката не успява да премине границата от 19 м, което от години е някакъв показател за световна класа.  Тя се добра едва до 4-ото място със скромните 18.69 м.

С победата Шваниц събра 18 точки в генералното класиране и на практика е недостижима на върха преди последното състезание за сезона от веригата Цюрих на 3 септември. Тя трябва само да участва в Швейцария, за да грабне диамантения трофей, който Адамс неизменно печелеше в предишните четири сезона.

При мъжете победи Тим Нидоу (Кан) с 20.78, пред босненеца Месуд Пезер - 19.68 м.