Президентът на руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев прибегна и до лингвистична съдебна експертиза, за да докаже невинността си по "случая Уилямс". През октомври босът гостуваше в телевизионното шоу "Вечерний Ургант" и се изказа неуважително към Серина и Винъс, наричайки ги "братята Уилямс".

Тогава от WTA реагираха светкавично като наложиха забрана на Тарпишчев да участва във всички проекти и турнири на асоциацията и му определи максималната според правилника глоба в размер на 25,000 щатски долара. Серина пък определи изказването му като "сексистко и расистко".

Сега експертизата на специалистите от Министерството на правосъдието на Русия сочи: "Определението "братята Уилямс" идва на първо място от водещия, а не от господин Тарпишчев и неговите думи са само продължение на въпроса. Изказването на госта в предаването цели да наблегне на физическата мощ на споменатите атлети, но не е свързана с негативни оценки на личните им качества. Думите на господин Тарпишчев не са свързани с пола или расата на Серина и Винъс Уилямс, а по-скоро са насочени към техниката на ударите им."

Тарпишчев обяви, че смята да заведе дело срещу WTA на база на направените експертни заключения.