Байерн (Мюнхен) и Зенит (Санкт Петербург) завършиха 1:1 в първи полуфинал от турнира за купата на УЕФА.

Баварците имаха надмощие през по-голямата част от мача, но липсата на концентрация им попречи да се поздравят с успеха.

Без звездата си Лука Тони те повториха резултата от срещата с Хетафе в предишния етап от турнира.

Франк Рибери откри в 18-ата минута, след като се разписа при добавка на пропусната от него дузпа. В 60-ата минута защитникът Лусио си вкара автогол, а вратарят и капитан на Байерн Оливер Кан напусна малко след това заради травма.

Заради натрупване на жълти картони пък в реванша за отбора на Зенит (СП) няма да
играят Радек Ширл, Фернандо Риксен и Андрей Аршавин.

Байерн започна по-активно срещу руснаците и натисна съперника си. След едно пропуснато положение, все пак Байерн имаше шанса да стигне до дузпа в 18-ата минута. Съдията Лубош Михел видя нарушение на Фернандо Риксен срещу Зе Роберто и посочи бялата точка.

Вратарят на руснаците Едуард Малафеев отрази първия удар на Франк Рибери, който стреля точно в средата на вратата, но при добавката френският плеймейкър прати топката в мрежата. (ВИДЕО)

След гола домакините продължиха да натискат шампионите на Русия и в следващите 10 минути пропуснаха две прилични възможности за втори гол.

Отново бразилецът Зе Роберто излезе по диагонала от ляво, но ударът му излезе в аут край плонжа на вратаря Малафеев, а удар на Мирослав Клозе беше избит в корнер.

В началото на второто полувреме Зенит предложи по-атакуващ футбол, а в 50-ата минута Файзулин стреля в аут след пас на Павел Погребняк.

В 58-ата минута Лукаш Подолски пропусна първата чиста възможност за Байерн, но две минути по-късно гостите изравниха след нелеп автогол. (ВИДЕО)

При една от добрите си атаки Радек Ширл и Файзулин разиграха топката на дясното крило, последният центрира и бразилският бранител на баварците Лусио с глава прати топката в мрежата на Оливер Кан.

Лусио можеше да се реабилитира в 78-ата минута с удар от движение. Франк Рибери измъкна топката от левия фланг, подаде я в центъра на Лусио, но вратарят Малафеев застана на пътя на топката.

В 82-ата минута обаче руснаците можеха да стигнат и до втори гол, също така случайно, както дойде и автоголът на Лусио.

След серия рикошети топката попадна във Файзулин, който я търколи през защитник и през краката на вратаря, но точно на голлинията върналият се Зе Роберто я изчисти в корнер.

В последните две минути домакините нямаха късмета на руснаците и пропуснаха две
отлични възможности. Най-напред Лукаш Подолски от 10 метра прати топката в аут, а в следващата атака удар на Лусио по диагонала беше спасен от вратаря Малафеев.

БАЙЕРН - ЗЕНИТ 1:1
Байерн: Кан (67' Рензинг), Янсен, Демикелис, Лусио, Лам (79' Кроос), Рибери, Зе Роберто, Ван Бомел, Швайнщайгер (66' Лел), Клозе, Подолски
Зенит: Малафеев, Ширл, Крижанaц, Широков, Риксен, Зирянов, Фейзулин, Тимошчук, Денисов, Аршавин, Погребняк
стадион: "Алианц Арена"
съдия: Любош Микел
жълти картони: Риксен, Аршавин, Ширл (Зенит)