Отборът на Макларън-Мерцедес бе наказан с лишаване от точки в шампионата при конструкторите за тази година, е решението на Световния автомобилен съвет на ФИА от днес.

Това почти сигурно ще направи Ферари световни шампиони при конструкторите, информира www.formula1.bg. По-рано днес се появиха информации, че Макларън е изхвърлен от Формула 1 за две години, но няколко часа по-късно бе разпространено официалното решение на ФИА, което се оказа доста по-благоприятно за тима.

Екипът на британците бе наказан и с глоба от 100 милиона долара (почти 50 милиона паунда). Пилотите на отбора Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо обаче не са афектирани от наказанието, като ще запазят всичките си шансове за спечелването на титлата при пилотите през тази година.

За да започнат шампионата през следващия сезон, Макларън ще трябва да докажат, че не са използвали интелектуална собственост на отбора на Ферари.

При това положение Ферари, които в момента са втори в класирането и на 57 точки от третия отбор в подреждането БМВ-Заубер, 99,9% ще бъдат шампиони при конструкторите за 2007 година.

Напускайки сградата, където се проведе срещата, президентът на ФИА Макс Мозли заяви, че вече е взето решение по случая.

"Доволни сме, че истината излезе наяве", бяха първите думи от изявлението на Ферари.

"Световният автомобилен съвет реши да премахне всички точки на отбора на Макларън-Мерцедес в класирането при конструкторите за тази година. Наказанието остава до края на сезона. Отборът ще плати и глоба, равняваща се на 100 милиона долара", се казва в официалното писмо на ФИА към медиите.

Федерацията си спази обещанието да осигури имунитет на пилотите, които са съдействали на разследването. Поради тази причина Алонсо и Хамилтън няма да получат каквито и да е наказания.

"Световният автомобилен съвет също така ще получи пълен технически доклад за характеристиките на болида на Макларън за следващия сезон. На следващата среща на Съвета през декември тази година ще бъде решено дали да трябва да се налагат допълнителни наказания на отбора на Макларън за Сезон 2008", се завършва в обръщението.

Пълният доклад на ФИА ще бъде публикуван на 14 септември 2007 година. Международната автомобилна асоциация няма да отнема точки на други отбори, които бяха смятани за свързани със шпионската сага.

Забранява се на представители на Макларън да излизат на церемониите след края на състезанията до края на година, независимо дали техен пилот печели или не.