Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Камило Плачи ще разчита на голям брой нови волейболисти в предстоящия сезон, когато "трикольорите" ще участват в Световната лига и на световното първенство. Съперници на България в Лигата са САЩ, Сърбия и Русия. Двубоите на разменено домакинство ще се играят между 23 май и 6 юли. "Лъвовете" ще играят домакинските си мачове в Двореца на културата и спорта във Варна, както и в зала "Арена Армеец" в София.

"Имаме много нови имена в отбора, това една нова група от младежи. Очакваме да се присъединят към нас и останалите играчи. В момента програмираме работата, за да се опитаме да се представим най-добре и в двете състезания. Непосредствената ни цел е Световната лига. Ако повишим нивото си в мачовете в този турнир, възможно е да се представим доста по-добре и на световното първенство", коментира Плачи. Италианецът ще обяви окончателния състав за мачовете от Световната лига на 30 април.

"Не съм много съгласен за това, което някои треньори казват, че в момента даден отбор е съсредоточен върху даден турнир. През 2008 година САЩ игра добре в Световната лига, успя да се класира на финалите благодарение на един спечелен гейм повече и след това американците спечелиха турнира на олимпийските игри в Пекин. Процесът на развитие на всеки отбор е много дълъг, както всяко едно занимание. Трябва да мине необходимото време", каза още Плачи.

В началото на май българите ще играят контролни мачове с Холандия. В уикенда преди двубоите със Сърбия от Световната лига ще има и приятелски срещи с тима на Австралия.

"Има много нови момчета в отбора. Надявам се това лято най-после да спечелим някой медал. Ще бъде много трудно, сезонът на клубно ниво беше изключително тежък", коментира либерото на националния отбор и втори капитан Теодор Салпаров.

От лекарския щаб на тима потвърдиха, че за момента няма волейболисти със сериозни контузии. "Има някои състезатели с леки травми, но всичко е в реда на нормалното. Ще възстановим състезателите след тежкия сезон на клубно ниво", коментира Динко Захариев, лекар на националния отбор по волейбол. България започва днес подготовка в залата на НСА с наличните 16 състезатели.