Снощните вандалски прояви на сръбските ултраси засенчиха всички евроквалификационни емоции, които футболна Европа предложи. Гнусните атаки на балканските фенове породи и поводи за размисъл, защо и как се стигна до тук. Авторитетният сайт Goal.com даде своята позиция по въпроса, като разгледа три от възможните мотиви на сръбските фенове.

ВИЖ СНИМКИ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ НА "МАРАСИ"

1. Протест срещу футболната федерация
Решението на футболната федерация на Сърбия да уволни селекционера Радомир Антич след първите две евроквалификации никак не се хареса на феновете. Антич имаше страхотен авторитет сред привържениците на отбора, след като класира Сърбия на Мондиала в ЮАР. Въпреки, че в Африка "плавите" се провалиха, общественото мнение за Антич остана повече от положително.
Президентът на федерацията назначи за селекционер Владимир Петкович, който изобщо не се хареса на феновете, особено след домакинската загуба с 1:3 от Естония в петък.

2. Политически протест срещу Хилари Клинтън и САЩ
Тъй като това е футболен сайт няма да се намесваме в политиката. Не е нужно обаче да си политически анализатор, за да знаеш за проблемите между Сърбия и Косово. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в момента е в Сърбия, а позицията на американците по проблема е ясна - Косово да получи независимост.  Не е тайна, че Хилари и нейният съпруг - бившият президент на САЩ Бил Клинтън, са сред най-омразните личности сред сърбите. Това донякъде обяснява и изгарянето на албанските знамена по време на вчерашния мач.

3. Протест на феновете на Цървена звезда срещу "предателя" Стойкович
Едва ли в света има ултраси на два отбора, които да се мразят повече от тези на Цървена звезда и Партизан. Вратарят Стойкович, който изигра ужасен мач срещу Естония в петък, е юноша и бивш играч на Цървена звезда. През юни тази година той дори бе отличен от клуба с почетен медал. Само няколко месеца по-късно обаче стражът реши да продължи кариерата си в тима на Партизан, което предизивика бурно недоволство на феновете на звезда. Както е известно вчера преди мача с Италия именно Стойкович е бил нападнат от сръбските ултраси, в резултат на което вратарят дори не бе записан и сред резервите след започването на мача.