Бащата и треньор на сноубордистката Александра Жекова – Виктор Жеков, за пореден път изказа разочарованието си от отношението на държавата и недостатъчното финансиране за подготовката на състезателката.

През тази година софиянката завърши на пето място във финала на бордъркроса на олимпийските игри в Сочи и зае трета позиция в крайното класиране за Световната купа.

Въпреки това двамата с баща й не са получавали заплати между ноември 2013 г. и юни 2014 г. "Изкарахме петия или шестия ни пореден много добър сезон. Работихме мотивирано и усърдно. Но истината е, че бяхме изправени пред сериозни трудности. Ситуацията беше изключително тежка във финансово отношение. Министерството не беше сключило договор с федерацията по ски. Молехме се за заплащане със закъснение. Но ситуацията в цялата държава е такава. Затова го преглътнахме", обясни Жеков пред в. "Преса".

Той допълни, че в последните девет години двамата са получили многократни обещания за подобряване на финансирането, условията за подготовка и изграждането на трасе за бордъркрос в България, на което да бъдат подготвяни младите таланти.

"През всичките години от 2005 до момента сме получавали такива обещания. Всичките предложения как може да бъде подобрена работата ни ги има черно на бяло в министерството. До момента ние нямаме място, където да провеждаме една нормална подготовка на сняг. Това засяга много и младите състезатели - децата и юношите. Те са основата на пирамидата в спорта", допълни Жеков.

Според него част от проблема е в мениджмънта на зимните курорти, чиито управители предпочитат по пистите "да се пързалят туристи, а не да се проведе държавен шампионат".

Треньорът отново обясни, че двамата не разполагат с допълнителни специалисти, които да се грижат за неща като медицинското обслужване, кондиционната подготовка, поддръжката на екипировката и други. "Тук също така няма такива специалисти. В България нещата не се правят по начина, по който трябва. Напротив, те стават с цената на огромен ентусиазъм и лишения", каза Жеков.

Той отново намекна за възможността Жекова да започне да се състезава за друга държава, ако не получи "нормални условия" за подготовка. Специалистът призна, че преди време е имал предложения от най-добрите страни в сноуборда, но ги е отхвърлил.

"Ще е много жалко, защото в последните три-четири сезона това е най-успешният ни зимен спорт. Имаме състезател в първата тройка на световната ранглиста – единственият, изкачил се до първото място. Сани измина един невероятен път в спорта, направи нещо, достойно за уважение. Тя е на 27 години, даде най-хубавото си време от живота на спорта. Сега не мога да й влияя. Само ще кажа, че тя също много обича държавата си", завърши Жеков.